Brand: Legutko
SKU Produktu: 60848

Burak ćwikłowy Czerwona Kula 250g Legutko

Legutko

Burak ćwikłowy Czerwona Kula to odmiana buraka o zaokrąglonym kształcie i intensywnym, czerwonym kolorze miąższu, doskonale nadająca się do gotowania, marynowania czy przygotowywania soków.

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Burak ćwikłowy Czerwona Kula 250g Legutko

Odmiana Czerwona Kula jest jedną z najpopularniejszych wśród odmian buraków ćwikłowych, znajdując zastosowanie zarówno w uprawie amatorskiej, jak i towarowej. Jest plenna i wczesna, a duże, intensywnie zabarwione i smaczne korzenie stanowią doskonały surowiec do przetworów. Dodatkowo, charakteryzuje się długim okresem przechowywania.

Jakie właściwości posiada Burak ćwikłowy Czerwona Kula?

  • Nazwa łacińska: Beta vulgaris.
  • Forma życiowa: Roślina dwuletnia.
  • Rozeta: Roślina tworzy silne, długie liście o grubszych, ciemnoczerwonych ogonkach liściowych, ułatwiających zbieranie korzeni.
  • Korzeń: Zgrubienia Czerwonej Kuli mają jednolity kształt i intensywną, ciemnoczerwoną barwę. Nie wykazują wyraźnych pierścieni na przekroju. Mocno zabarwiony sok jest naturalnym barwnikiem, nadającym atrakcyjny kolor potrawom i przetworom.

Rozstawa: Uprawiając buraki ćwikłowe Czerwona Kula, zaleca się zachować odstępy 30-40 x 5 cm między roślinami.

Termin plonowania i zbiorów: Korzenie odmiany Czerwona Kula są gotowe do zbioru od lipca do października, około 100 dni po siewie nasion.

  • Stanowisko: Burak ćwikłowy, jako roślina umiarkowanego klimatu, idealnie radzi sobie w polskich warunkach. Wymaga żyznej gleby o neutralnym pH i dobrej przepuszczalności. Upewnienie się, że gleba nie tworzy skorupy, jest ważne dla równego wzrostu korzeni. Roślina potrzebuje także odpowiedniego nawilżenia i dostępu do światła słonecznego.
  • Mrozoodporność: Nasiona Czerwonej Kuli kiełkują już przy temperaturze 8°C. Należy pamiętać, że młode siewki są wrażliwe na przymrozki, dlatego warto chronić je przed wiosennymi chłodami.

Zastosowanie: Odmiana buraka ćwikłowego Czerwona Kula ma szerokie zastosowanie. Można ją spożywać gotowaną, świetnie pasuje także do surówek i przetworów, szczególnie soków. Jej korzenie długo się przechowują, dzięki czemu są wartościowym źródłem składników odżywczych, takich jak sole wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Zawierają również witaminę C, prowitaminę A oraz błonnik, korzystny dla trawienia.

Specyfikacje
SKU60848
EAN5903837406135
ProducentLegutko
Nazwa łacińskaBeta vulgaris.
Opakowanie250g
GatunekBurak
Zbiórod lipca do października
Rozstawa 30-40 x 5 cm
Stanowisko Słoneczne
Zastosowaniedo bezpośredniego spożycia, na przetwórstwo,

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 250g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu