Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Cebula biała Pompei Bio 2g Vilmorin
Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 140 sztuk
Cebula biała Pompei Bio od Vilmorin to bardzo smaczna odmiana o łagodnym smaku, jest zn akomitym składnikiem kanapek i sałatek.
Cebula biała Pompei Bio 2g Vilmorin
BIO Cebula Pompei to rewelacyjna odmiana cebuli, charakteryzująca się delikatnym smakiem. W porównaniu do standardowej cebuli, wyróżnia się subtelniejszym smakiem i aromatem. To doskonały element kanapek i sałatek. Młoda cebulka w połączeniu z chrupiącym szczypiorem to szybko rosnąca, soczysta roślina, której nie powinno brakować w kuchni żadnego entuzjasty intensywnych smaków.
- Nazwa naukowa: Allium cepa
- Cykl życiowy: dwuletnia roślina
- Wzrost: około 30 cm
- Termin zbiorów: Cebula z rejonu Pompei jest gotowa do zbioru po 80-90 dniach od posadzenia.
- Cebula: Małe, spłaszczone cebule charakteryzują się białym wnętrzem. Ich skórka również jest biała z nutą zieleni. W smaku są łagodne, soczyste i kruche. Przeciętna waga zgrubień mieści się w zakresie 80-120 g.
- Warunki wzrostu: Cebula jest wymagającym warzywem, potrzebującym słońca i bogatej gleby, osłoniętej od wiatru. Nie przepada za suszą, stanowiskami z niedostatecznym nawodnieniem, miejscami zarosłymi chwastami lub dużą ilością kamieni. Gleba, w której jest uprawiana, nie powinna być kwasowa.
- Odstępy między roślinami: Najlepiej jest siać cebulę w rzędach, zachowując odstępy 25 × 15 cm. Głębokość siewu wynosi około 2 cm. Przy optymalnych warunkach nasiona kiełkują po 10-12 dniach.
- Odporność na zimno: Cebula to warzywo, które dobrze znosi niskie temperatury.
Zastosowanie: Cebula Pompei wyróżnia się wyśmienitym, intensywnym smakiem, który najlepiej docenia się jedząc ją na surowo. Jest również świetna do przetworów. W towarzystwie szczypiorku stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.
| SKU | 158476 |
|---|---|
| Gatunek | Cebula |
| Termin wysiewu | Marzec, Kwiecień |
| Termin zbioru | Sierpień, Wrzesień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt, Pod osłonami |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Do bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Na przetwory, Do sałatek |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Kulisty |
| Kolor owocu | Biały |
| Waga opakowania | 2 - 5 g |
| Producent | Vilmorin |
| Opakowanie | 2 g |
| Odmiana | Cebula biała Pompei Bio |
| Sadzenie | głębokość siewu wynosi około 2 cm |
| Zbiór | po 80-90 dniach od posadzenia |
| Rozstawa | 25 × 15 cm |
| Wysokość | około 30 cm |
| Nazwa łacińska | Allium cepa |
| EAN | 5907617323636 |


