Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Cebula Cymes 100g PlantiCo
Cebula Cymes 100g PlantiCo
Cebula Cymes jest jedną z najlepszych odmian cebuli do uprawy z siewu wiosennego. Jej największe zalety to znakomita plenność, wysoka wartość przechowalnicza oraz bardzo dobra odporność na choroby grzybowe. Uprawia się ją do użytku bezpośredniego, na przechowanie oraz w celu pozyskania dymki.
Jakie właściwości posiada Cebula Cymes?
- Nazwa łacińska: Allium cepa L.
- Forma życiowa: roślina dwuletnia.
- Cebula: kuliste cebule średniej wielkości ważą około 100-120g. Twardy, zwarty białokremowy miąższ jest pokryty mocną suchą łuską w kolorze brązowożółtym, posiadającą silny nalot woskowy. W okresie plonowania cebule mają tendencję do jednoczesnego załamywania szczypioru, co umożliwia skoncentrowany zbiór.
- Stanowisko: Cebula Cymes najlepiej rośnie w podłożu lekkim, wilgotnym oraz dobrze napowietrzonym. Charakteryzuje się dość wysokimi wymaganiami w zakresie zasobności gleby w składniki pokarmowe i dobrze reaguje na podłoże zasilone nawozem zielonym, kompostem lub obornikiem.
Termin plonowania i zbioru: cebule Cymes zbiera się od sierpnia do września.
Rozstawa: nasiona odmiany Cymes zaleca się wysiewać w rzędach poprowadzonych co 25-30 cm. Odległość między cebulami zależy od celu uprawy, ponieważ cebulę na dymkę uprawia się w większym zagęszczeniu niż warzywa przeznaczone do zbioru w celu konsumpcji.
- Odporność na przymrozki: nie jest wrażliwa na niskie temperatury i bez problemu znosi przymrozki.
- Odporność na choroby: dzięki grubej warstwie nalotu woskowego na suchej łusce, nie jest porażana przez choroby grzybowe. Twardy miąższ sprawia, że cebule wykazują też małą podatność na uszkodzenia mechaniczne podczas transportu.
Zastosowanie: odmiana Cymes nadaje się do konsumpcji bezpośredniej w postaci surowej, pieczonej, duszonej i smażonej. Cebula bogata jest w olejki eteryczne, witaminy z grupy B i witaminę C, potas, wapń, magnez, żelazo i krzem, wykazuje działanie antybakteryjne, grzybobójcze, antywirusowe i przeciwmiażdżycowe.
| SKU | 158634 |
|---|---|
| Gatunek | Cebula |
| Odmiana | Średnio wczesna |
| Termin wysiewu | Marzec, Kwiecień |
| Termin zbioru | Sierpień, Wrzesień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt, Pod osłonami |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Do bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Na przetwory, Do sałatek |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Kulisty |
| Kolor owocu | Żółty |
| Waga opakowania | 51 - 100 g |
| Producent | PlantiCo |
| Opakowanie | 100g |
| Kolor kwiatów | białokremowy miąższ jest pokryty mocną suchą łuską w kolorze brązowożółtym |
| Zbiór | od sierpnia do września |
| Rozstawa | co 25-30 cm |
| Zastosowanie | do konsumpcji |
| Nazwa łacińska | Allium cepa L |
| EAN | 5905782010900 |


