Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Cebula Sumatra F1 500g Plantico

Cebula Sumatra F1 w opakowaniu 500g od Plantico to smaczna i trwała odmiana cebuli, idealna do różnych potraw.

Cebula Sumatra F1 500g Plantico
Cebula Sumatra to średnio późna odmiana cebuli, która charakteryzuje się równoczesnym dojrzewaniem cebul i załamywaniem szczypioru po około 139-143 dniach od siewu nasion. Jest to warzywo o bardzo obfitym plonowaniu, a uzyskane cebule są wysokiej jakości i mają korzystną strukturę. Odmiana Sumatra jest niezawodna w plonowaniu i ceniona za swoje walory smakowe.
Jakie właściwości posiada Cebula Sumatra F1 ?
- Nazwa łacińska: Allium cepa
- Forma życiowa: Jest to roślina dwuletnia, ale w uprawie jest traktowana jako roślina jednoroczna.
- Cebula: Odmiana Sumatra tworzy kuliste zgrubienia o dość dużym rozmiarze, zazwyczaj o masie od 100 do 120 gramów. Ich ciemnozłota sucha łuska dobrze przylega, chroniąc białokremowy miąższ cebuli.
Termin siewu i plonowania: Cebulę Sumatra można uprawiać z rozsady, która jest przygotowywana na przełomie lutego i marca w pomieszczeniach. Nasiona można również siać w kwietniu bezpośrednio w gruncie. Odmiana ta jest średniopóźna, więc zbiór można przeprowadzać od sierpnia do października, w zależności od terminu siewu i przeznaczenia plonu.
Rozstawa: Rośliny zaleca się sadzić w odstępach około 25-30x8 cm.
- Mrozoodporność: Cebula Sumatra jest w miarę odporna na przymrozki, wytrzymuje je do -3°C.
- Stanowisko: Do uprawy cebuli Sumatra najlepsze jest ciepłe i słoneczne miejsce. Rośliny te mają wysokie wymagania co do gleby. Podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne i bogate w próchnicę oraz składniki pokarmowe. Starannie przygotowana gleba, wolna od chwastów, jest kluczowa.
Zastosowanie: Cebula Sumatra to odmiana o bardzo dobrym smaku, idealna do bezpośredniej konsumpcji. Jej białokremowy miąższ świetnie smakuje surowy, ale również nadaje się do smażenia, duszenia i gotowania. Można ją także wykorzystać do różnych przetworów. Dzięki odpowiedniemu suszeniu i oczyszczaniu, cebule tej odmiany mogą być przechowywane przez długi czas.
SKU | 108832 |
---|---|
Gatunek | Cebula |
Producent | PlantiCo |
Opakowanie | 500g |
Wysiew | na przełomie lutego i marca |
Siew do gruntu | w kwietniu |
Zbiór | od sierpnia nawet do października |
Rozstawa | 25-30x8 cm |
Stanowisko | Słoneczne |
Zastosowanie | do bezpośredniej konsumpcji, na przeróżne przetwory |
Nazwa łacińska | Allium cepa |
EAN | 5901363430341 |