Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Cebula Wola 100g Plantico
Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 1 sztuk
Cebula Wola 100g Plantico to późna odmiana, wyróżniająca się wysoką zawartością suchej masy oraz opóźnionym wytwarzaniem szczypioru, co korzystnie wpływa na trwałość podczas przechowywania.
Cebula Wola 100g Plantico
Cebula Wola to późna odmiana, wyróżniająca się wysoką zawartością suchej masy oraz opóźnionym wytwarzaniem szczypioru, co korzystnie wpływa na trwałość podczas przechowywania. Tworzy duże, kuliste cebule o średnio ostrym, twardym miąższu. Jest doskonała zarówno do spożycia na świeżo, jak i do długotrwałego magazynowania.
Charakterystyka:
- Nazwa: Cebula zwyczajna Wola
- Nazwa łacińska: Allium cepa
- Forma życiowa: roślina dwuletnia
- Okres wegetacji: 137–140 dni
- Wygląd cebuli: średnie i duże, kuliste lub lekko spłaszczone, pokryte żółtą lub brązowo-żółtą łuską, o białym miąższu.
- Ulistnienie: zielone, płaskie, sztywne i puste w środku.
Uprawa:
- Termin siewu: od końca marca do połowy kwietnia, nasiona wysiewa się bezpośrednio w gruncie.
- Termin zbioru: od sierpnia do września.
- Rozstawa: 6–8 cm między roślinami, 40 cm między rzędami.
- Wymagania glebowe: żyzna, próchnicza, przepuszczalna gleba, która szybko się nagrzewa i jest bogata w składniki odżywcze, o odczynie zbliżonym do obojętnego.
- Stanowisko: słoneczne, chronione przed wiatrem.
- Mrozoodporność: wrażliwa na niskie temperatury.
Właściwości i zastosowanie:
Cebula Wola jest wszechstronnym składnikiem kuchni polskiej, używanym w zupach, gulaszach, pieczeniach i sosach. Charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i leczniczymi. Zawiera związki siarki, czyli fitoncydy, które mają właściwości bakteriobójcze, oraz flawonoidy, takie jak kwercetyna i kempferol, które działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo.
SKU | 183566 |
---|---|
EAN | 5901363430150 |
Producent | PlantiCo |
Opakowanie | 100 g |
Gatunek | Cebula |