Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Cykoria Palla rossa 3 BIO 0,5g Legutko
Cykoria Palla rossa 3 BIO nadaje się do uprawy amatorskiej i towarowej.
Cykoria Palla rossa 3 BIO 0,5g Legutko
Cykoria sałatowa Palla Rosa 3 to stosunkowo nowe warzywo w Polsce, ale już zdobyło popularność i uznanie. Jest to cenna roślina, szczególnie lubiana przez osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami ze względu na swoją wartość dietetyczną. Odmiana Palla Rosa 3, z grupy radicchio, wytwarza smaczne i niewielkie główki o czerwonawym zabarwieniu.
Jakie właściwości posiada Cykoria Palla rossa 3 BIO?
- Nazwa: Cykoria sałatowa Palla Rosa 3
- Nazwa łacińska: Cichorium intybus var. foliosum 'Palla Rosa 3'
- Forma życiowa: Roślina dwuletnia
- Ulistnienie: Liście cykorii sałatowej są bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. To właśnie liście, wraz z ogonkami, stanowią jadalną część rośliny. Mają charakterystyczny, lekko gorzkawy smak, a ich intensywność gorzkości zależy od stopnia dojrzałości liści. Odmiana Palla Rosa 3 wyróżnia się intensywnym szkarłatnoczerwonym kolorem i jest bardzo smaczna. Liście są niewielkie i ułożone w ciasną, stożkowatą główkę, na której powierzchni wyraźnie widać bieg nerwów.
- Pokrój: Roślina wykształca długi korzeń, z którego wyrasta duża główka składająca się z liści.
Rozstawa: Nasiona cykorii sałatowej wysiewa się w rzędach oddalonych o 30-40 cm, a odstępy między roślinami powinny wynosić 6-8 cm.
- Mrozoodporność: Cykoria sałatowa jest wystarczająco odporna na mróz, aby być uprawianą w naszych warunkach klimatycznych.
- Stanowisko: Uprawa cykorii sałatowej nie jest trudna, ale wymaga zapewnienia odpowiednich warunków glebowych. Roślina lubi żyzne gleby, bogate w wapń, najlepiej próchnicze i umiarkowanie wilgotne. Doskonale rośnie na glebach gliniastych. Nie toleruje niedoboru wody i słabo znosi upały. Warto uprawiać cykorię pod przykryciem, aby liście nie miały dostępu do światła słonecznego i nie produkcjonowały chlorofilu, co korzystnie wpływa na jej smak.
Zastosowanie: Uprawiana w sposób podobny do sałaty, cykoria sałatowa może być wykorzystywana w taki sam sposób. Najczęściej spożywana jest na surowo, jako składnik sałatek lub surówek. Jej łódeczkowaty kształt liści pozwala na podawanie różnych dań warzywnych lub mięsnych wewnątrz liści. Te smaczne i wartościowe liście nadają się także do duszenia lub zapiekania. Odmiana Palla Rosa 3 nadaje się do uprawy zarówno amatorskiej, jak i towarowej.
SKU | 111396 |
---|---|
EAN | 5903837560066 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Cichorium intybus var. foliosum ‘Palla Rosa 3’ |
Opakowanie | 0.5g |
Gatunek | Cykoria |
Rozstawa | w rzędach oddalonych o 30-40 cm, odległość między roślinami powinna wynosić 6-8 cm |
Zastosowanie | spożywana na surowo, do duszenia lub zapiekania |