Ładuję...
Brand: PlantiCo
SKU Produktu: 137073

Dynia cukinia zielona Nimba 100g Plantico

PlantiCo

Dynia cukinia zielona Nimba to popularna odmiana cukinii o jasnozielonym kolorze skóry i soczystym miąższu, idealna do różnych dań kuchni.

Dynia cukinia zielona Nimba 100g Plantico

Cukinia  Nimba  to wydłużona wersja dyni zwyczajnej, a także cenione warzywo, które uprawia się chętnie zarówno na ogródkach warzywnych, jak i działkach. Jej owoce stanowią wszechstronny surowiec w kuchni, nadający się do przygotowywania różnorodnych dań. Cukinia  Nimba znajduje zastosowanie w potrawach mięsnych, ale również stanowi główny składnik wielu dań. Co ciekawe, coraz częściej pojawiają się przepisy na desery, w których cukinia pełni główną rolę. Odmiana cukinii o nazwie Nimba wyróżnia się delikatnym smakiem i kruchą strukturą, dlatego też jest zalecana do uprawy przez amatorów kulinarnych przyjemności.

Jakie właściwości posiada dynia cukinia zielona Nimba?

  • Forma życiowa: Jest to jednoroczna dyniowata roślina, co oznacza, że każda roślina żyje przez jeden sezon wegetacyjny.
  • Pokrój: Roślina cukinii Nimba ma krzaczasty pokrój z dużymi, zielonymi i szorstko owłosionymi liśćmi.
  • Owoce: Owoce cukinii Nimba są cylindryczne, zwężają się przy szypułce. Średnio osiągają masę od 2 do 3 kg, przy długości około 40 cm i średnicy 10 cm. Charakteryzują się ciekawym wzorem na skórce, która ma jasnozielone tło z paskami i smugami w ciemniejszym kolorze. Miąższ cukinii Nimba jest białokremowy i zawiera niewiele nasion. Owoce są najsmaczniejsze, gdy zbierane są, gdy osiągną około 20 centymetrów długości. Mają wtedy wyjątkowo soczysty i delikatny smak oraz zawierają więcej witaminy C w porównaniu do większych owoców. Ważną informacją jest, że cukinia Nimba nie kumuluje metali ciężkich ani innych substancji toksycznych z gleby.

Rozstawa: Ze względu na dużą roślinę, sugerowana rozstawa wynosi około 1 x 1 metra na jedną roślinę.

Termin plonowania i zbioru: Pierwszy zbiór cukinii Nimba zazwyczaj rozpoczyna się w lipcu i trwa przez sierpień, zakończony we wrześniu.

  • Mrozoodporność: Mimo pewnej tolerancji na chłodniejsze warunki, spadek temperatury do zera stopni Celsjusza prowadzi do śmierci tej rośliny. Minimalna temperatura, przy której cukinia Nimba może przetrwać, wynosi około 8°C.
  • Stanowisko: Roślina cukinii Nimba, podobnie jak ogórki, preferuje miejsce dobrze nasłonecznione i z odpowiednią ilością wody. Gleba powinna być zasobna, dobrze drenowana i szybko się nagrzewać. Ważne jest również utrzymanie właściwej struktury gleby, która nie powinna być zbyt zwięzła.

Zastosowanie: Cukinia Nimba to wszechstronne warzywo, które ma wiele zastosowań kulinarnych. Można je spożywać na surowo, gotować, piec, dusić, smażyć, marynować, kisić itp. Jest lekkostrawna, zawiera witaminy i sole mineralne oraz działa odkwaszająco na organizm. Jest dietetyczna i polecana w wielu dietach, w tym przy cukrzycy i problemach z układem pokarmowym. Jednak nie nadaje się do zamrażania z powodu wysokiej zawartości wody. Cukinia Nimba stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw i może być używana w kuchni na wiele sposobów.

Specyfikacje
SKU137073
GatunekCukinia
OdmianaWczesna
Termin wysiewuKwiecień, Maj
Termin zbioruLipiec, Sierpień
Typ nasionTradycyjne
Miejsce wysiewuWprost do gruntu
Miejsce uprawyGrunt, Pod osłonami
Stanowisko Słoneczne
PrzeznaczenieKulinarne, Na przetwory
Wymaga palikowaniaNie
Kształt owocuPodłużny
Kolor owocuZielony
Waga opakowania51 - 100 g
ProducentPlantiCo
Opakowanie100g
Zbiórna lipiec, potrwa w sierpniu i zakończy się we wrześniu
Rozstawa 1 x 1 m
Zastosowaniedoskonałe do spożycia na surowo przez gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie, marynowanie i kiszenie
Nazwa łacińskaCucurbita pepo
EAN5901363431805

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Dynia cukinia zielona Nimba 100g Plantico
Cena widoczna po zalogowaniu