Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 14285

Dynia Patison GAGAT 2+1g Legutko

Legutko

Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 1 sztuk

Dynia Patison GAGAT to odmiana dyni patison, która charakteryzuje się smacznymi, kulistymi owocami. Jest popularna w kuchni i nadaje się do wielu potraw, zwłaszcza tych, które wymagają nadziewania.

Dynia zwyczajna - patison - Gagat Legutko

Na sklepowych półkach pełno słoików z marynowanymi patisonami, ale często zawierają one substancje konserwujące i barwniki, co niekoniecznie jest zdrowe i niskokaloryczne. Zdecydowanie lepiej jest przygotować takie przekąski samodzielnie, a najlepiej z patisonów wyhodowanych własnoręcznie.

Jakie właściwości posiada Dynia zwyczajna - patison - Gagat?

  • Nazwa: Patison Gagat
  • Nazwa łacińska: Cucurbita pepo ‘Gagat’
  • Forma życiowa: Roślina jednoroczna
  • Wielkość: Owoce patisona Gagat nadające się do spożycia mają od kilku do kilkunastu, a nawet dwudziestu centymetrów średnicy.
  • Owoce: Patison Gagat wytwarza płaskie owoce w kształcie dysku. Mają delikatne wręby i wcięcia na brzegach oraz ciemnozieloną skórkę, która otacza białokremowy miąższ. Rozmiar owoców zależy od momentu zbioru – wcześnie zbierane są mniejsze.
  • Ulistnienie: Liście patisona Gagat są około 20 centymetrów długości, zaokrąglone i podzielone na 5 klapek. Często pokrywają je niewielkie kolce, są też dość szorstkie w dotyku.
  • Pokrój: Rośliny patisona Gagat tworzą zwarty krzaczasty pokrój, choć dość luźny. Wytwarzają lekko wznoszące się pędy i łodygi.

Rozstawa: Optymalny odstęp między roślinami to 100x80 centymetrów.

Termin zbioru: Lipiec - wrzesień

  • Mrozoodporność: Jak większość dyni, patison Gagat jest mało odporny na mróz.
  • Stanowisko: Wymaga ciepłego, bardzo słonecznego i osłoniętego od wiatru miejsca. Roślina najlepiej rośnie na żyznej i lekko wilgotnej glebie, szczególnie lubi przepuszczalną i próchniczą.

Zastosowanie: Patison to roślina niezbyt popularna w Polsce, ale szkoda, bo jest wartościowym i smacznym warzywem. Jest źródłem witamin B1, B2, B6 i PP, żelaza i wapnia. Najlepiej smakuje na młodo, gdy ma kilka centymetrów średnicy – są delikatne i idealne do marynowania lub konserwowania. Mogą być gotowane na parze lub przygotowywane jako puree. Większe owoce doskonale nadają się do faszerowania i zapiekania z serem, mięsem lub innymi warzywami.

Specyfikacje
SKU14285
GatunekDynia
Termin wysiewuKwiecień, Maj
Termin zbioruLipiec, Sierpień, Wrzesień
Typ nasionTradycyjne
Miejsce wysiewuWprost do gruntu
Miejsce uprawyGrunt, Pod osłonami
Stanowisko Słoneczne
PrzeznaczenieKulinarne, Na przetwory, Do konserwowania
Wymaga palikowaniaNie
Kształt owocuSpłaszczony, Żebrowany
Kolor owocuZielony
Waga opakowania2 - 5 g
ProducentLegutko
Opakowanie3g
Zbiórlipiec - wrzesień
Rozstawa 100x80 cm
Zastosowaniew marynowaniu i konserwowaniu, ugotować na parze lub podać jako puree
Nazwa łacińskaCucurbita pepo ‘Gagat’
EAN5903837417209

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Dynia Patison GAGAT 2+1g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu