Brand: PlantiCo
SKU Produktu: 96145

Fasola Bis szparagowa żółta 500g Plantico

PlantiCo

Fasola Bis to karłowa odmiana fasoli szparagowej o wyjątkowo smacznych, żółtych strąkach, która jest łatwa w uprawie i doskonale nadaje się do ograniczonych przestrzeni ogrodowych. 

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Fasola Bis szparagowa żółta 500g Plantico

Fasola Bis to odmiana fasoli z grupy Mamut, która wyróżnia się szerokimi i płaskimi strąkami. Te strąki są cenione za swoją delikatność i smak. Odmiana ta jest średnio późna i można zbierać jej owoce po około 80 dniach od siewu. Charakteryzuje się niskim wzrostem, osiągającym do 40 cm, co oznacza, że nie wymaga podpierania.

Jakie właściwości posiada Fasola Bis ?

  • Forma życiowa: Jest to roślina jednoroczna, co oznacza, że wyrasta, owocuje i obumiera w ciągu jednego sezonu wegetacyjnego.
  • Strąki: Fasola Bis wytwarza liczne, szerokie i spłaszczone strąki o długości zazwyczaj wynoszącej od 12 do 15 cm. Strąki są żółte, mięsiste i bardzo smaczne, charakteryzują się lekko słodkawym smakiem i nie wykazują tendencji do włóknienia. Wewnątrz strąków znajdują się drobne, bezowe nasiona.

Termin siewu i plonowania: Nasiona fasoli szparagowej odmiany Bis zazwyczaj wysiewa się bezpośrednio do gruntu w okolicach połowy maja, gdy ryzyko przymrozków jest minimalne. Okres wegetacji tej odmiany jest stosunkowo długi, co oznacza, że pierwsze strąki można zbierać około połowy lipca. Zbiór najlepiej prowadzić co kilka dni w miarę dojrzewania strąków.

Rozstawa: Niskie odmiany fasoli szparagowej, takie jak Bis, zaleca się wysiewać w rzędach, zachowując odstępy co około 50 cm. Nasiona w rzędzie umieszcza się co 10-20 cm.

  • Mrozoodporność: Fasola szparagowa nie jest wytrzymała na przymrozki, dlatego nie powinna być eksponowana na niskie temperatury.
  • Stanowisko: Aby uzyskać obfite plony, fasolę szparagową odmiany Bis warto uprawiać na ciepłym, dobrze nasłonecznionym stanowisku, chronionym przed wiatrem. Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna, żyzna i bogata w próchnicę.

Zastosowanie: Dorodne i smaczne strąki fasoli szparagowej Bis nadają się do spożycia tuż po zbiorze. Można je również konserwować lub mrozić. Po ugotowaniu stają się niezwykle delikatne i są często spożywane jedynie z dodatkiem masła i bułki tartej. Mogą być również wykorzystywane jako składnik zup, duszonych warzyw lub dodatek do różnych dań głównych. To warzywo jest bogate w białko, witaminy i minerały, co czyni je wartościowym składnikiem diety.

Specyfikacje
SKU96145
GatunekFasola
ProducentPlantiCo
Opakowanie500g
Siew do gruntuw połowie maja
Zbiórw połowie lipca, co kilka dni
Rozstawa co 10-20 cm w rzędzie
Stanowisko Słoneczne
Zastosowaniespożywać bezpośrednio po zbiorze, można je również konserwować lub mrozić
Nazwa łacińskaPhaseolus vulgaris
EAN5901363438989

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Fasola Bis szparagowa żółta 500g Plantico
Cena widoczna po zalogowaniu