Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Fasola Mung na kiełki 250g Legutko

Fasola Mung to doskonały wybór na kiełki. Jej kiełki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe.

Fasola Mung na kiełki 250g Legutko
Fasola Mung to w Chinach jedno z najbardziej docenianych i popularnych warzyw strączkowych. Jej wyjątkowo jędrne i chrupiące kiełki są cennym dodatkiem do dań, który wzbogaca ich smak oraz wartość odżywczą. Dzięki nasionom dostępnym w naszym sklepie nie musisz już szukać ich w supermarkcie, bo bez trudu wyhodujesz je we własnym domu. Teraz znajdziesz je w nowym, większym opakowaniu.
Jakie właściwości posiada Fasola Mung na kiełki?
- Nazwa: Nasiona na kiełki- fasola Mung
- Nazwa łacińska: Phaseolus mungo
- Forma życiowa: Kiełki to rośliny w bardzo wczesnym stadium rozwoju.
- Pokrój: Kiełki tej fasoli składają z mięsistej nóżki w białym kolorze oraz główki. Wykształcają wyjątkowo duże nasiona w soczystym, jasnozielonym kolorze.
Termin siewu i zbioru: Jedną z najważniejszych zalet oferowanych nasion jest to, że ich hodowla możliwa jest niezależnie od pory roku. Już po 3-5 dniach od zalania nasion wodą, kiełki są gotowe do zbioru i spożycia.
- Stanowisko: Pojemnik z nasionami zostawiamy na kilka dni w miejscu, które jest ciepłe ale nienasłonecznione.
- Mrozoodporność: Rośliny nie są odporne na niskie temperatury.
- Właściwości: Warto podkreślić, że kiełki Mung są nie tylko smaczne ale mają również dobroczynny wpływ na nasz organizm. Są bogate w białko oraz minerały tj. potas, magnezu, wapń, fosfor, sód i cynk. Dostarczają witaminy E oraz z grupy B. Dodatkowo pomagają w walce z tzw. „złym cholesterolem”.
Zastosowanie: Kiełki fasoli Mung są niezwykle delikatne i chrupiące z wyczuwalnym słodkawym posmakiem, dlatego najlepiej nadają się do spożycia w świeżej, surowej postaci. Są bardzo popularnym elementem w daniach kuchni chińskiej. Mogą być wykorzystywane jako składnik surówek, sałatek czy dodatek do pieczywa. Nadają się także do potraw ciepłych, świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami czy duszonymi warzywami. Polecamy podawać je z odrobiną sosu sojowego. Posłużą również jako ozdoba Twoich dań.
SKU | 101162 |
---|---|
Gatunek | Fasola |
Producent | Legutko |
Opakowanie | 250g |
Zbiór | po 3-5 dniach od zalania nasion wodą |
Stanowisko | Półcień |
Zastosowanie | do spożycia w świeżej, surowej postaci |
Nazwa łacińska | Phaseolus mungo |
EAN | 5903837492435 |