Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Fasola tyczna Gazela 500g Plantico
Fasola tyczna Gazela to odmiana fasoli szparagowej o żółtych strąkach, charakteryzująca się długimi, smacznymi strąkami, idealnymi do gotowania, duszenia lub sałatek.
Fasola tyczna Gazela 500g Plantico
Fasola szparagowa Gazela to odmiana fasoli szparagowej w typie mamut, która wyróżnia się spłaszczonymi strąkami. Jest to odmiana wcześnie dojrzewająca i szczególnie polecana do uprawy amatorskiej. Charakteryzuje się wysoką plennością i tworzy duże ilości strąków, ale dojrzewają one nierównomiernie, dlatego wymagają wielokrotnego zbioru.
Jakie właściwości posiada fasola Gazela?
- Nazwa łacińska: Phaseolus vulgaris
- Strąki: Latem strąki fasoli Gazela wybarwiają się na żółto. Są płaskie i szerokie, osiągając szerokość od 1,8 do 2,2 cm i długość do 22 cm. Charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi i odżywczymi. Są smaczne, delikatne i nie wytwarzają włókien, co czyni je atrakcyjnym wyborem dla konsumentów.
- Gleba: Preferuje gleby żyzne, próchnicze i zasobne w składniki pokarmowe.
Termin siewu: Nasiona fasoli szparagowej Gazela zazwyczaj wysiewa się do gruntu w maju.
Rozstawa: Powinna wynosić około 50 x 60 cm.
Termin zbioru: Pierwsze dojrzałe strąki fasoli Gazela można zbierać już w lipcu, a zbiór można kontynuować w miarę ich dorastania, aż do sierpnia.
- Odporność na choroby: Ta odmiana fasoli jest łatwa w uprawie i odporna na wiele chorób, co czyni ją odpowiednią do uprawy w ogrodach amatorskich.
- Stanowisko: Fasolę szparagową Gazela najlepiej sadzić na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatru. Jest to odmiana tyczna, co oznacza, że potrzebuje podpór do wzrostu.
Zastosowanie: Fasolę szparagową Gazela można jeść po ugotowaniu, jako dodatek do różnych dań. Jej smak i brak włókien sprawiają, że jest popularna w kuchni.
| SKU | 159796 |
|---|---|
| Gatunek | Fasola |
| Odmiana | Wczesna |
| Termin wysiewu | Maj |
| Termin zbioru | Lipiec, Sierpień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Kulinarne, Na przetwory |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Podłużny |
| Kolor owocu | Żółty |
| Waga opakowania | 251 - 500 g |
| Rodzaj fasoli | Fasola szparagowa, Fasola tyczna, Fasola bez łyka |
| Producent | PlantiCo |
| Siew do gruntu | w maju |
| Zbiór | już w lipcu, aż do sierpnia |
| Rozstawa | około 50 x 60 cm |
| Zastosowanie | po ugotowaniu, jako dodatek do różnych dań |
| EAN | 5905782022521 |


