Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 77997

Fenkuł Mammouth 1g Legutko

Legutko

Fenkuł Mammouth 1g Legutko

Fenkuł Mammouth 1g Legutko

Koper włoski, znany również jako fenkuł, to wszechstronne warzywo o szerokim zastosowaniu. Odmiana Mammouth, dostępna w naszym sklepie, wytwarza duże, jasne, słodkie, smaczne i aromatyczne bulwy o anyżkowym smaku. Liście kopru włoskiego są również jadalne. Ze względu na swoje wysokie walory smakowe, fenkuł jest często wykorzystywany w kuchni, ale także posiada właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu. W medycynie wykorzystuje się owoce kopru włoskiego, które mają działanie wiatropędne.

Jakie właściwości posiada fenkuł Mammouth?

  • Nazwa: Koper włoski, fenkuł Mammouth
  • Nazwa łacińska: Foeniculum vulgare Mammouth
  • Forma życiowa: Roślina dwuletnia (w rejonach występowania staje się byliną)
  • Wysokość: 90-200 cm
  • Rodzaj kwiatów: Koper włoski wytwarza drobne kwiaty zebrane w baldachy złożone o średnicy 10 cm.
  • Kolor kwiatów: Żółte kwiatki, 5-płatkowe
  • Okres kwitnienia: Fenkuł Mammouth kwitnie przez całe lato, od lipca do września.
  • Ulistnienie: Piękne, ozdobne, pierzaste liście - ulistnienie jest naprzemianległe i rozgałęzione na łodydze.
  • Pokrój: Roślina ma wyprostowany pokrój. Na prostej, sztywnej, lekko żebrowanej łodydze rosną trójczłonowe, pierzaste liście oraz baldachowate kwiatostany. Pędy są nagie, pokryte nalotem woskowym.

Rozstawa: Optymalna rozstawa między sadzonkami wynosi 30 x 40 cm.

Zbiór: Koperek włoski można zbierać od września do października, w zależności od terminu siewu. Zbierając koperek, warto zwracać uwagę na dojrzałość bulw.

  • Mrozoodporność: Koper włoski jest rośliną mrozoodporną w naszych warunkach.
  • Stanowisko: Najlepsze dla fenkułu jest ciepłe, słoneczne i osłonięte miejsce z żyznym, próchnicznym i dobrze nawodnionym glebą. Przesuszenie podłoża może niekorzystnie wpływać na rozwój rośliny.

Zastosowanie: Fenkuł ma wiele zastosowań. Jest powszechnie używany w kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się nieco ostrzejszym, anyżowym smakiem i aromatem. Nadaje się do pieczenia, smażenia, nadziewania oraz dodawania do sałatek i surówek. W kuchni wykorzystuje się głównie bulwę o aromatycznym smaku, ale jadalne są również liście, które świetnie udekorują potrawę. Koper włoski ma również właściwości lecznicze, zwłaszcza w zakresie układu pokarmowego, a głównym surowcem leczniczym są owoce - mają działanie wiatropędne.

Specyfikacje
SKU77997
Stanowisko Słoneczne
Wymaga palikowaniaNie
ProducentLegutko
Opakowanie1g
Kolor kwiatówżółte kwiatki, 5-krotne
Kwitnienieprzez całe lato, od lipca do września
Zbiórod września do października, w zależności od terminu siewu
Rozstawa 30 x 40 cm
Wysokość90-200 cm
Zastosowanieczęsto wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, nadaje się do zapiekania i smażenia,
Nazwa łacińskaFoeniculum vulgare Mammouth
EAN5903837441952

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Fenkuł Mammouth 1g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu