Brand: Legutko
SKU Produktu: 77997

Fenkuł Mammouth 1g Legutko

Legutko

Fenkuł Mammouth 1g Legutko

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Fenkuł Mammouth 1g Legutko

Koper włoski, znany również jako fenkuł, to wszechstronne warzywo o szerokim zastosowaniu. Odmiana Mammouth, dostępna w naszym sklepie, wytwarza duże, jasne, słodkie, smaczne i aromatyczne bulwy o anyżkowym smaku. Liście kopru włoskiego są również jadalne. Ze względu na swoje wysokie walory smakowe, fenkuł jest często wykorzystywany w kuchni, ale także posiada właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu. W medycynie wykorzystuje się owoce kopru włoskiego, które mają działanie wiatropędne.

Jakie właściwości posiada fenkuł Mammouth?

  • Nazwa: Koper włoski, fenkuł Mammouth
  • Nazwa łacińska: Foeniculum vulgare Mammouth
  • Forma życiowa: Roślina dwuletnia (w rejonach występowania staje się byliną)
  • Wysokość: 90-200 cm
  • Rodzaj kwiatów: Koper włoski wytwarza drobne kwiaty zebrane w baldachy złożone o średnicy 10 cm.
  • Kolor kwiatów: Żółte kwiatki, 5-płatkowe
  • Okres kwitnienia: Fenkuł Mammouth kwitnie przez całe lato, od lipca do września.
  • Ulistnienie: Piękne, ozdobne, pierzaste liście - ulistnienie jest naprzemianległe i rozgałęzione na łodydze.
  • Pokrój: Roślina ma wyprostowany pokrój. Na prostej, sztywnej, lekko żebrowanej łodydze rosną trójczłonowe, pierzaste liście oraz baldachowate kwiatostany. Pędy są nagie, pokryte nalotem woskowym.

Rozstawa: Optymalna rozstawa między sadzonkami wynosi 30 x 40 cm.

Zbiór: Koperek włoski można zbierać od września do października, w zależności od terminu siewu. Zbierając koperek, warto zwracać uwagę na dojrzałość bulw.

  • Mrozoodporność: Koper włoski jest rośliną mrozoodporną w naszych warunkach.
  • Stanowisko: Najlepsze dla fenkułu jest ciepłe, słoneczne i osłonięte miejsce z żyznym, próchnicznym i dobrze nawodnionym glebą. Przesuszenie podłoża może niekorzystnie wpływać na rozwój rośliny.

Zastosowanie: Fenkuł ma wiele zastosowań. Jest powszechnie używany w kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się nieco ostrzejszym, anyżowym smakiem i aromatem. Nadaje się do pieczenia, smażenia, nadziewania oraz dodawania do sałatek i surówek. W kuchni wykorzystuje się głównie bulwę o aromatycznym smaku, ale jadalne są również liście, które świetnie udekorują potrawę. Koper włoski ma również właściwości lecznicze, zwłaszcza w zakresie układu pokarmowego, a głównym surowcem leczniczym są owoce - mają działanie wiatropędne.

Specyfikacje
SKU77997
EAN5903837441952
ProducentLegutko
Nazwa łacińskaFoeniculum vulgare Mammouth
Opakowanie1g
Kolor kwiatówżółte kwiatki, 5-krotne
Kwitnienieprzez całe lato, od lipca do września
Zbiórod września do października, w zależności od terminu siewu
Rozstawa 30 x 40 cm
Wysokość90-200 cm
Stanowisko Słoneczne
Zastosowanieczęsto wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, nadaje się do zapiekania i smażenia,

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Fenkuł Mammouth 1g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu