Brand: Legutko
SKU Produktu: 109772

Groch na kiełki 50g Legutko

Legutko

Groch na kiełki to popularna roślina spożywcza, którą można łatwo uprawiać w domu. Kiełki grochu mają delikatny smak i chrupiącą teksturę, co czyni je doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek i innych dań. Są również bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, co czyni je zdrową opcją w diecie.

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Groch na kiełki 50g Legutko

Kiełki grochu to prawdziwa skarbnica wielu witamin, soli mineralnych, aminokwasów oraz związków przeciwutleniających. Stanowią idealną propozycję dla osób chcących się zdrowo odżywiać w prosty sposób, także w okresie, gdy mamy mniejszy wybór świeżych owoców i warzyw – te młodziutkie roślinki mogą być w zasięgu ręki niezależnie od pory roku.

Jakie właściwości posiada Groch na kiełki ?

  • Nazwa: kiełki grochu – groch siewny
  • Nazwa łacińska: Pisum sativum
  • Forma życiowa: Rośliny są w bardzo wczesnej fazie wzrostu.
  • Pokrój: Kiełki, dostępne w sprzedaży w naszym sklepie, to okazy grochu w początkowym stadium rozwoju, przez co są drobne i delikatne. Każda roślinka składa się z długiej, białej, dość grubej i prostej łodyżki, zakończonej dwoma zielonymi listkami.

Właściwości i zastosowanie: Kiełki grochu stanowią smaczną i bardzo zdrową przekąskę. Zdrową, ponieważ zawierają duże ilości witamin (głównie A i E oraz większość witamin z grupy B), soli mineralnych, a także błonnika. To również bogactwo lizyny – aminokwasu, który rozbija złogi cholesterolu – dzięki czemu te młodziutkie roślinki działają antymiażdżycowo. Kiełki wykazują ponadto dobre działanie zasadotwórcze, z ich pomocą łatwiej utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo, jeśli przyrównać je do rozwiniętych już warzyw, zawarte w nich składniki pokarmowe są o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm. Kiełki grochu mogą stanowić dodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw, a przy tym często odgrywają w kuchni rolę dekoracyjną.

  • Mrozoodporność: Tak młode rośliny nie wykazują praktycznie żadnej odporności na niskie temperatury – z tego względu produkuje się je wyłącznie w ciepłym pomieszczeniu.

Stanowisko i sposób przygotowania: Kiełkownicę lub dowolne naczynie do podkiełkowania nasion umieszczamy w miejscu jasnym i ciepłym, ale nie wystawionym na bezpośrednie działanie słońca (lepiej wybrać stanowisko lekko zacienione). Do spożycia kiełki będą gotowe po ok. 4-5 dniach. Przed ułożeniem nasion w naczyniu namaczamy je przez ok. 10-12 godzin.

Specyfikacje
SKU109772
EAN5903837491582
ProducentLegutko
Nazwa łacińskaPisum sativum
Opakowanie50g
GatunekGroch
Zbiórpo ok. 4-5 dniach
Stanowisko Półcień
Zastosowaniedodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw
Napisz do nas
Groch na kiełki 50g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu