Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Groch na kiełki 50g Legutko

Groch na kiełki to popularna roślina spożywcza, którą można łatwo uprawiać w domu. Kiełki grochu mają delikatny smak i chrupiącą teksturę, co czyni je doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek i innych dań. Są również bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, co czyni je zdrową opcją w diecie.

Groch na kiełki 50g Legutko
Kiełki grochu to prawdziwa skarbnica wielu witamin, soli mineralnych, aminokwasów oraz związków przeciwutleniających. Stanowią idealną propozycję dla osób chcących się zdrowo odżywiać w prosty sposób, także w okresie, gdy mamy mniejszy wybór świeżych owoców i warzyw – te młodziutkie roślinki mogą być w zasięgu ręki niezależnie od pory roku.
Jakie właściwości posiada Groch na kiełki ?
- Nazwa: kiełki grochu – groch siewny
- Nazwa łacińska: Pisum sativum
- Forma życiowa: Rośliny są w bardzo wczesnej fazie wzrostu.
- Pokrój: Kiełki, dostępne w sprzedaży w naszym sklepie, to okazy grochu w początkowym stadium rozwoju, przez co są drobne i delikatne. Każda roślinka składa się z długiej, białej, dość grubej i prostej łodyżki, zakończonej dwoma zielonymi listkami.
Właściwości i zastosowanie: Kiełki grochu stanowią smaczną i bardzo zdrową przekąskę. Zdrową, ponieważ zawierają duże ilości witamin (głównie A i E oraz większość witamin z grupy B), soli mineralnych, a także błonnika. To również bogactwo lizyny – aminokwasu, który rozbija złogi cholesterolu – dzięki czemu te młodziutkie roślinki działają antymiażdżycowo. Kiełki wykazują ponadto dobre działanie zasadotwórcze, z ich pomocą łatwiej utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo, jeśli przyrównać je do rozwiniętych już warzyw, zawarte w nich składniki pokarmowe są o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm. Kiełki grochu mogą stanowić dodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw, a przy tym często odgrywają w kuchni rolę dekoracyjną.
- Mrozoodporność: Tak młode rośliny nie wykazują praktycznie żadnej odporności na niskie temperatury – z tego względu produkuje się je wyłącznie w ciepłym pomieszczeniu.
Stanowisko i sposób przygotowania: Kiełkownicę lub dowolne naczynie do podkiełkowania nasion umieszczamy w miejscu jasnym i ciepłym, ale nie wystawionym na bezpośrednie działanie słońca (lepiej wybrać stanowisko lekko zacienione). Do spożycia kiełki będą gotowe po ok. 4-5 dniach. Przed ułożeniem nasion w naczyniu namaczamy je przez ok. 10-12 godzin.
SKU | 109772 |
---|---|
Gatunek | Groch |
Producent | Legutko |
Opakowanie | 50g |
Zbiór | po ok. 4-5 dniach |
Stanowisko | Półcień |
Zastosowanie | dodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw |
Nazwa łacińska | Pisum sativum |
EAN | 5903837491582 |