Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 109772

Groch na kiełki 50g Legutko

Legutko

Groch na kiełki to popularna roślina spożywcza, którą można łatwo uprawiać w domu. Kiełki grochu mają delikatny smak i chrupiącą teksturę, co czyni je doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek i innych dań. Są również bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, co czyni je zdrową opcją w diecie.

Groch na kiełki 50g Legutko

Kiełki grochu to prawdziwa skarbnica wielu witamin, soli mineralnych, aminokwasów oraz związków przeciwutleniających. Stanowią idealną propozycję dla osób chcących się zdrowo odżywiać w prosty sposób, także w okresie, gdy mamy mniejszy wybór świeżych owoców i warzyw – te młodziutkie roślinki mogą być w zasięgu ręki niezależnie od pory roku.

Jakie właściwości posiada Groch na kiełki ?

  • Nazwa: kiełki grochu – groch siewny
  • Nazwa łacińska: Pisum sativum
  • Forma życiowa: Rośliny są w bardzo wczesnej fazie wzrostu.
  • Pokrój: Kiełki, dostępne w sprzedaży w naszym sklepie, to okazy grochu w początkowym stadium rozwoju, przez co są drobne i delikatne. Każda roślinka składa się z długiej, białej, dość grubej i prostej łodyżki, zakończonej dwoma zielonymi listkami.

Właściwości i zastosowanie: Kiełki grochu stanowią smaczną i bardzo zdrową przekąskę. Zdrową, ponieważ zawierają duże ilości witamin (głównie A i E oraz większość witamin z grupy B), soli mineralnych, a także błonnika. To również bogactwo lizyny – aminokwasu, który rozbija złogi cholesterolu – dzięki czemu te młodziutkie roślinki działają antymiażdżycowo. Kiełki wykazują ponadto dobre działanie zasadotwórcze, z ich pomocą łatwiej utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo, jeśli przyrównać je do rozwiniętych już warzyw, zawarte w nich składniki pokarmowe są o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm. Kiełki grochu mogą stanowić dodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw, a przy tym często odgrywają w kuchni rolę dekoracyjną.

  • Mrozoodporność: Tak młode rośliny nie wykazują praktycznie żadnej odporności na niskie temperatury – z tego względu produkuje się je wyłącznie w ciepłym pomieszczeniu.

Stanowisko i sposób przygotowania: Kiełkownicę lub dowolne naczynie do podkiełkowania nasion umieszczamy w miejscu jasnym i ciepłym, ale nie wystawionym na bezpośrednie działanie słońca (lepiej wybrać stanowisko lekko zacienione). Do spożycia kiełki będą gotowe po ok. 4-5 dniach. Przed ułożeniem nasion w naczyniu namaczamy je przez ok. 10-12 godzin.

Specyfikacje
SKU109772
GatunekGroch
Stanowisko Półcień
Wymaga palikowaniaNie
ProducentLegutko
Opakowanie50g
Zbiórpo ok. 4-5 dniach
Zastosowaniedodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw
Nazwa łacińskaPisum sativum
EAN5903837491582

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Groch na kiełki 50g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu