Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Grzybnia Maślak zwyczajny 15g Mycelium
Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 50 sztuk
Wyselekcjonowana grzybnia Maślaka zwyczajnego
( Mycelium - Suillus luteus )
Maślak Zwyczajny związany jest z lasami iglastymi, a w szczególności z sosną – rośnie obok niej nawet w sporym oddaleniu. Zbierać go można od maja do późnego listopada. Ten często występujący w Polsce grzyb osiąga rozmiary od 4 do 12 cm. Charakteryzuje się kapeluszem w różnych odcieniach brązu o lepkiej skórce oraz skórowatym pierścieniem na trzonie. Maślak to smaczny grzyb mający wielu swoich amatorów pośród grzybiarzy. Idealny do słoika, ale również do smażenia czy duszenia. Posiada łagodny grzybowy smak, który może być przytłoczony goryczką jeżeli nie usuniemy skórki z kapelusza.
Grzybnia maślaka w naszym ogrodzie i w kuchni
Mając w ogrodzie drzewa iglaste, a w szczególności młode sosny i modrzewie z powodzeniem możemy zastosować grzybnię maślaka. Nie ma specjalnych upodobań glebowych, ale występuje zwykle na terenach piaszczystych, w młodnikach sosnowych i na polanach porośniętych samosiewem sosny, również w lasach mieszanych. Maślak zwyczajny to dość pospolity grzyb jadalny, przez wielu uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów naszych lasów. Ma łagodny smak, jednak dopiero po zdjęciu skórki i delikatny grzybowy aromat. W kuchni wszechstronnie wykorzystywany do wielu potraw, szczególnie smaczny smażony oraz marynowany. Jeśli chcesz mieć na swojej działce pyszne maślaczki, wyselekcjonowana grzybnia maślaka będzie doskonałym wyborem.
Kiedy i w jaki sposób, w ogrodzie stosować grzybnię maślaka
Grzybnię Maślaka zwyczajnego najeży stosować od połowy kwietnia do końca listopada. W miejscu w którym będziemy wysadzać grzybnię powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosna, świerk, modrzew. Dobrze jest gdy drzewa są stosunkowo młode 6 - 10 lat. Jako podłoże do uprawy należy zastosować gotową ziemię ogrodniczą zmieszaną z torfem, lub ziemię z lasu.
Opakowanie zawiera - Wyselekcjonowana grzybnia Maślaka zwyczajnego ( Suillus luteus ) 10g.
Uprawa i pielęgnacja:
Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5-5m ( ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa
Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu
Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru (10g na 10 litrów wody)
W okresie owocowania w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby
Owocowanie:
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.Prawdopodobieństwo plonowania 85-87%.
Wydajność:
W ciagu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie:
Wyselekcjonoana, sproszkowana grzybnia biologiczna 10g.
Amatorska uprawa mikroryzowych grzybów leśnych nie gwarantuje rezultatu, poniewż plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do uch uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy stosunkowo krótkim czasie liczyc dobre wyniki.
SKU | 131572 |
---|---|
EAN | 5906874355091 |
Opakowanie | 10g |
Producent | Mycelium |