Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Jarmuż Halbhoher gruner 1g Legutko
![Legutko](https://b2b.wialan.com.pl/media/brandsmanager/brands_image/upload/271/logo/logo-legutko.png)
Jarmuż Halbhoher gruner 1g Legutko
Jarmuż Halbhoher grüner krauser to jedna ze standardowych odmian jarmużu. Charakteryzuje się długimi, mocno skędzierzawionymi liśćmi, które są niezwykle cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Warto więc regularnie wprowadzać go do swojej diety. Uprawa tej wartościowej rośliny nie jest trudna, a jarmuż jest mrozoodporny, co oznacza, że można go zbierać nawet zimą.
Jakie właściwości posiada Jarmuż Halbhoher gruner?
- Nazwa: Jarmuż Halbhoher grüner krauser (Średniowysoki Zielony Kędzierzawy)
- Nazwa łacińska: Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica ‘Halbhoher grüner krauser’
- Forma życiowa: Roślina dwuletnia
- Wysokość: Osiąga wysokość od 60 do 80 centymetrów.
- Rodzaj kwiatów: Jarmuż wytwarza kwiaty dopiero w drugim roku uprawy. Kwitnienie zaczyna się latem, kiedy pojawiają się drobne, białe kwiaty zebrane w wiechy.
- Ulistnienie: Liście jarmużu tej odmiany mają intensywnie zielony kolor. Są szerokie i dość długie, mogą mieć maksymalnie około 50 centymetrów długości. Ich brzegi są mocno pofałdowane i skędzierzawione. To właśnie liście stanowią jadalną część rośliny.
- Pokrój: Jarmuż tworzy niską, ale mocną łodygę, na której gęsto rozmieszczone są długie liście. W drugim roku uprawy wytwarza długi pęd kwiatostanowy.
- Właściwości: Jarmuż zyskał dużą popularność ze względu na rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia. Jest prawdziwą skarbnicą witamin C i A, a także cennym źródłem soli mineralnych. Wapń, żelazo, magnez, cynk i potas to tylko niektóre z ważnych pierwiastków, które zawiera. Jarmuż wspomaga pracę układu krążenia, może być przydatny w leczeniu chorób wrzodowych i korzystnie wpływa na zdrowie oczu.
Termin zbioru: Sierpień - grudzień
Rozstawa: Zalecana rozstawa między roślinami wynosi 50x40-50 centymetrów.
- Mrozoodporność: Jarmuż jest całkowicie odporny na mróz, dzięki czemu może być zbierany nawet zimą.
- Stanowisko: Jarmuż Halbhoher grüner krauser najlepiej rośnie na nasłonecznionym, ale niezbyt gorącym stanowisku. Roślina preferuje glebę lekko wilgotną i przepuszczalną. Lubi podłoże wapienne i bogate w azot.
Zastosowanie: Jarmuż to warzywo kapustne, które znakomicie sprawdza się w kuchni. Najczęściej jest przygotowywany jak szpinak. Liście jarmużu mogą być spożywane na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek, ale także gotowane lub duszone na maśle. W każdej postaci stanowi doskonałą przystawkę do mięsa. Ciekawym pomysłem jest dodawanie go do zup jarzynowych. Jarmuż świetnie komponuje się z naleśnikami i tortillami. W ostatnim czasie popularne stały się zdrowe, wegańskie i niskokaloryczne chipsy z jarmużu.
SKU | 68928 |
---|---|
EAN | 5903837430505 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica ‘Halbhoher grüner krauser’ |
Opakowanie | 1g |
Rozstawa | 50x40-50cm |
Wysokość | 60-80 cm |
Stanowisko | Słoneczne |
Zastosowanie | w kuchni, na surowo, przystawki do mięsa, |