Brand: Legutko
SKU Produktu: 92401

Kapusta czerwona Koda 2g Legutko

Legutko

Koda - Najwcześniejsza Czerwona Kapusta Głowiasta

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Kapusta czerwona Koda 2g Legutko

Koda jest najwcześniejszą czerwoną odmianą kapusty głowiastej, tworzącą średniej wielkości główki, idealne do spożycia bezpośredniego. To warzywo bogate w witaminy, a intensywny kolor jej liści, rzadko spotykany w innych czerwonych odmianach dostępnych w sklepach, pozwala na efektowne dekorowanie potraw.

Jakie właściwości posiada kapusta czerwona Koda?

  • Nazwa łacińska: Brassica oleracea, convar. capitata, var. rubra.
  • Forma życiowa: Roślina dwuletnia.
  • Kształt głowy: Prezentowana odmiana wytwarza zwarte, kulistospłaszczone główki o masie 1-1,5 kg. Są one nisko osadzone w liściach zewnętrznych, a ich wielkość jest wyrównana.
  • Liście: Zewnętrzne liście Kody są gładkie i dobrze przylegają do główki, podobnie jak liście wewnętrzne. Zarówno te zewnętrzne, jak i wewnętrzne liście mają intensywny kolor głębokiej czerwieni z odcieniem fioletu. Mają średnią wielkość, słabo widoczne i niezbyt gęste żyłkowanie oraz delikatny smak.

Rozstawa: Podczas wysadzania rozsady na miejsce docelowe zachowuje się odległości między poszczególnymi roślinami wynoszące 40 x 40 cm, ponieważ Koda potrzebuje mniej miejsca niż kapusta biała.

Termin plonowania i zbiorów: Po wyhodowaniu rozsady z nasion mija około 90-100 dni do uzyskania dojrzałych główek nadających się do zbioru. Koda zbierana jest z gruntu od połowy sierpnia do końca września.

  • Stanowisko: Koda nieznacznie różni się od kapusty białej pod względem wymagań glebowych. Potrzebuje większej ilości wody, dlatego zaleca się uprawę na bardziej zwięzłym i wilgotnym podłożu, bogatym w składniki pokarmowe. Dodatkowo, kapusta czerwona potrzebuje więcej potasu w glebie i dostępu do słonecznego światła.
  • Mrozoodporność: Koda wykazuje średnią odporność na niskie temperatury, dlatego zaleca się uprawę z rozsady i zbieranie przed nadejściem przymrozków.

Zastosowanie: Odmiana Koda jest uprawiana w celu letniego zbioru. Znakomicie sprawdza się w sałatkach i nadaje się również do przetworów - konserwowania, gotowania, duszenia i kiszenia. Jest szczególnie cenna w codziennej diecie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu do kapusty białej. Ma również więcej suchej masy i dostarcza więcej energii. Plon z Kody wynosi około 30-40 t/ha.

Specyfikacje
SKU92401
EAN5903837437009
ProducentLegutko
Nazwa łacińskaBrassica oleracea,convar. capitata,var. rubra.
Opakowanie2g
GatunekKapusta
Zbiór z gruntu od połowy sierpnia do końca września
Rozstawa 40 x 40 cm
Stanowisko Słoneczne
Zastosowaniena przetwory – do konserwowania, gotowania, duszenia i kiszenia

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Kapusta czerwona Koda 2g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu