Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Kapusta czerwona Koda 2g Legutko
Kapusta czerwona Koda 2g Legutko
Koda jest najwcześniejszą czerwoną odmianą kapusty głowiastej, tworzącą średniej wielkości główki, idealne do spożycia bezpośredniego. To warzywo bogate w witaminy, a intensywny kolor jej liści, rzadko spotykany w innych czerwonych odmianach dostępnych w sklepach, pozwala na efektowne dekorowanie potraw.
Jakie właściwości posiada kapusta czerwona Koda?
- Nazwa łacińska: Brassica oleracea, convar. capitata, var. rubra.
- Forma życiowa: Roślina dwuletnia.
- Kształt głowy: Prezentowana odmiana wytwarza zwarte, kulistospłaszczone główki o masie 1-1,5 kg. Są one nisko osadzone w liściach zewnętrznych, a ich wielkość jest wyrównana.
- Liście: Zewnętrzne liście Kody są gładkie i dobrze przylegają do główki, podobnie jak liście wewnętrzne. Zarówno te zewnętrzne, jak i wewnętrzne liście mają intensywny kolor głębokiej czerwieni z odcieniem fioletu. Mają średnią wielkość, słabo widoczne i niezbyt gęste żyłkowanie oraz delikatny smak.
Rozstawa: Podczas wysadzania rozsady na miejsce docelowe zachowuje się odległości między poszczególnymi roślinami wynoszące 40 x 40 cm, ponieważ Koda potrzebuje mniej miejsca niż kapusta biała.
Termin plonowania i zbiorów: Po wyhodowaniu rozsady z nasion mija około 90-100 dni do uzyskania dojrzałych główek nadających się do zbioru. Koda zbierana jest z gruntu od połowy sierpnia do końca września.
- Stanowisko: Koda nieznacznie różni się od kapusty białej pod względem wymagań glebowych. Potrzebuje większej ilości wody, dlatego zaleca się uprawę na bardziej zwięzłym i wilgotnym podłożu, bogatym w składniki pokarmowe. Dodatkowo, kapusta czerwona potrzebuje więcej potasu w glebie i dostępu do słonecznego światła.
- Mrozoodporność: Koda wykazuje średnią odporność na niskie temperatury, dlatego zaleca się uprawę z rozsady i zbieranie przed nadejściem przymrozków.
Zastosowanie: Odmiana Koda jest uprawiana w celu letniego zbioru. Znakomicie sprawdza się w sałatkach i nadaje się również do przetworów - konserwowania, gotowania, duszenia i kiszenia. Jest szczególnie cenna w codziennej diecie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu do kapusty białej. Ma również więcej suchej masy i dostarcza więcej energii. Plon z Kody wynosi około 30-40 t/ha.
SKU | 92401 |
---|---|
EAN | 5903837437009 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Brassica oleracea,convar. capitata,var. rubra. |
Opakowanie | 2g |
Gatunek | Kapusta |
Zbiór | z gruntu od połowy sierpnia do końca września |
Rozstawa | 40 x 40 cm |
Stanowisko | Słoneczne |
Zastosowanie | na przetwory – do konserwowania, gotowania, duszenia i kiszenia |