Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 92401

Kapusta czerwona Koda 2g Legutko

Legutko

Koda - Najwcześniejsza Czerwona Kapusta Głowiasta

Kapusta czerwona Koda 2g Legutko

Koda jest najwcześniejszą czerwoną odmianą kapusty głowiastej, tworzącą średniej wielkości główki, idealne do spożycia bezpośredniego. To warzywo bogate w witaminy, a intensywny kolor jej liści, rzadko spotykany w innych czerwonych odmianach dostępnych w sklepach, pozwala na efektowne dekorowanie potraw.

Jakie właściwości posiada kapusta czerwona Koda?

  • Nazwa łacińska: Brassica oleracea, convar. capitata, var. rubra.
  • Forma życiowa: Roślina dwuletnia.
  • Kształt głowy: Prezentowana odmiana wytwarza zwarte, kulistospłaszczone główki o masie 1-1,5 kg. Są one nisko osadzone w liściach zewnętrznych, a ich wielkość jest wyrównana.
  • Liście: Zewnętrzne liście Kody są gładkie i dobrze przylegają do główki, podobnie jak liście wewnętrzne. Zarówno te zewnętrzne, jak i wewnętrzne liście mają intensywny kolor głębokiej czerwieni z odcieniem fioletu. Mają średnią wielkość, słabo widoczne i niezbyt gęste żyłkowanie oraz delikatny smak.

Rozstawa: Podczas wysadzania rozsady na miejsce docelowe zachowuje się odległości między poszczególnymi roślinami wynoszące 40 x 40 cm, ponieważ Koda potrzebuje mniej miejsca niż kapusta biała.

Termin plonowania i zbiorów: Po wyhodowaniu rozsady z nasion mija około 90-100 dni do uzyskania dojrzałych główek nadających się do zbioru. Koda zbierana jest z gruntu od połowy sierpnia do końca września.

  • Stanowisko: Koda nieznacznie różni się od kapusty białej pod względem wymagań glebowych. Potrzebuje większej ilości wody, dlatego zaleca się uprawę na bardziej zwięzłym i wilgotnym podłożu, bogatym w składniki pokarmowe. Dodatkowo, kapusta czerwona potrzebuje więcej potasu w glebie i dostępu do słonecznego światła.
  • Mrozoodporność: Koda wykazuje średnią odporność na niskie temperatury, dlatego zaleca się uprawę z rozsady i zbieranie przed nadejściem przymrozków.

Zastosowanie: Odmiana Koda jest uprawiana w celu letniego zbioru. Znakomicie sprawdza się w sałatkach i nadaje się również do przetworów - konserwowania, gotowania, duszenia i kiszenia. Jest szczególnie cenna w codziennej diecie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu do kapusty białej. Ma również więcej suchej masy i dostarcza więcej energii. Plon z Kody wynosi około 30-40 t/ha.

Specyfikacje
SKU92401
GatunekKapusta
Stanowisko Słoneczne
Wymaga palikowaniaNie
ProducentLegutko
Opakowanie2g
Zbiór z gruntu od połowy sierpnia do końca września
Rozstawa 40 x 40 cm
Zastosowaniena przetwory – do konserwowania, gotowania, duszenia i kiszenia
Nazwa łacińskaBrassica oleracea,convar. capitata,var. rubra.
EAN5903837437009

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Kapusta czerwona Koda 2g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu