Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 68938

Kapusta włoska Aubervilliers 1g Legutko

Legutko

Kapusta włoska Aubervilliers - Wyróżnia się smakiem i soczystością grubych, dużych liści.

Kapusta włoska Aubervilliers 1g Legutko

Kapusta włoska Aubervilliers wytwarza główki o wielkości zbliżonej do standardowej kapusty białej, ale jej liście nie są tak ciasno złożone, co czyni ją coraz popularniejszym wyborem w kuchni. Jest to odmiana, która nie wymaga specjalnych uprawowych warunków i nie potrzebuje większej pielęgnacji niż inne rodzaje kapusty. 

Jakie właściwości posiada Kapusta włoska Aubervilliers?

  • Nazwa: Kapusta włoska Aubervilliers
  • Nazwa łacińska: Brassica oleracea var. bullata 'Aubervilliers'
  • Wysokość: Do 40 centymetrów.
  • Rodzaj kwiatów: Najczęściej białe lub bladoróżowe kwiaty kapusty tworzą wierzchową wiechę. Kwiatostan nie ma wartości dekoracyjnej.
  • Ulistnienie: Dość duże liście kapusty włoskiej Aubervilliers są bardzo smaczne i osiągają długość nawet 20-30 centymetrów. Są grube, soczyste i mają intensywnie pofałdowaną oraz pomarszczoną powierzchnię, która jest ciemnozielonego koloru z obu stron.
  • Pokrój: Liście kapusty włoskiej tworzą luźną główkę o nieskondensowanym ułożeniu, łatwo można je rozdzielić. Są osadzone na niewielkiej łodydze.

Rozstawa: Rozsadę kapusty włoskiej przerywamy tak, aby między roślinami pozostały około 60-centymetrowe odstępy.

  • Mrozoodporność: Kapusta włoska Aubervilliers wyróżnia się dużą mrozoodpornością. Nie przeszkadzają jej niskie temperatury – podczas wzrostu może znosić nawet od 2 do 4 stopni Celsjusza, a po wytworzeniu główek nie przeszkadzają jej nawet mrozy do -8 stopni.
  • Stanowisko: Aby uzyskać duże i ładne główki kapusty włoskiej Aubervilliers, powinniśmy wybrać jasne, przewiewne, ale nie gorące miejsce. Roślina lubi przepuszczalną glebę, bogatą w substancje mineralne, preferuje wilgotne miejsca.

Zastosowanie: Liście kapusty włoskiej Aubervilliers często są używane do popularnych gołąbków ze względu na łatwe oddzielanie ich od głąba. Są bardzo smaczne i soczyste, dlatego stanowią składnik wielu dań, zarówno gotowanych i podawanych na ciepło, jak i surowych. Kapusta włoska może być spożywana bezpośrednio. Dania z jej dodatkiem są mniej kaloryczne niż te przygotowane z kapusty głowiastej.

Specyfikacje
SKU68938
GatunekKapusta
OdmianaWczesna
Termin wysiewuMarzec, Kwiecień
Termin zbioruLipiec, Sierpień, Wrzesień
Typ nasionTradycyjne
Miejsce wysiewuNa rozsadę, Wprost do gruntu
Miejsce uprawyGrunt, Pod osłonami
Stanowisko Słoneczne
PrzeznaczenieDo bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Do sałatek
Wymaga palikowaniaNie
Kształt owocuKulisty
Kolor owocuZielony
Waga opakowaniado 2 g
ProducentLegutko
Opakowanie1g
Kolor kwiatówNajczęściej białe lub bladoróżowe kwiaty
Rozstawa około 60-centymetrowy odstępy
Wysokośćdo 40 cm
Zastosowaniesą przeznaczane na popularne gołąbki, do bezpośredniego spożycia,
Nazwa łacińskaBrassica oleracea var. bullata ‘Aubervilliers’
EAN5903837438556

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Kapusta włoska Aubervilliers 1g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu