Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Kapusta włoska Aubervilliers 1g Legutko
Kapusta włoska Aubervilliers - Wyróżnia się smakiem i soczystością grubych, dużych liści.
Kapusta włoska Aubervilliers 1g Legutko
Kapusta włoska Aubervilliers wytwarza główki o wielkości zbliżonej do standardowej kapusty białej, ale jej liście nie są tak ciasno złożone, co czyni ją coraz popularniejszym wyborem w kuchni. Jest to odmiana, która nie wymaga specjalnych uprawowych warunków i nie potrzebuje większej pielęgnacji niż inne rodzaje kapusty.
Jakie właściwości posiada Kapusta włoska Aubervilliers?
- Nazwa: Kapusta włoska Aubervilliers
- Nazwa łacińska: Brassica oleracea var. bullata 'Aubervilliers'
- Wysokość: Do 40 centymetrów.
- Rodzaj kwiatów: Najczęściej białe lub bladoróżowe kwiaty kapusty tworzą wierzchową wiechę. Kwiatostan nie ma wartości dekoracyjnej.
- Ulistnienie: Dość duże liście kapusty włoskiej Aubervilliers są bardzo smaczne i osiągają długość nawet 20-30 centymetrów. Są grube, soczyste i mają intensywnie pofałdowaną oraz pomarszczoną powierzchnię, która jest ciemnozielonego koloru z obu stron.
- Pokrój: Liście kapusty włoskiej tworzą luźną główkę o nieskondensowanym ułożeniu, łatwo można je rozdzielić. Są osadzone na niewielkiej łodydze.
Rozstawa: Rozsadę kapusty włoskiej przerywamy tak, aby między roślinami pozostały około 60-centymetrowe odstępy.
- Mrozoodporność: Kapusta włoska Aubervilliers wyróżnia się dużą mrozoodpornością. Nie przeszkadzają jej niskie temperatury – podczas wzrostu może znosić nawet od 2 do 4 stopni Celsjusza, a po wytworzeniu główek nie przeszkadzają jej nawet mrozy do -8 stopni.
- Stanowisko: Aby uzyskać duże i ładne główki kapusty włoskiej Aubervilliers, powinniśmy wybrać jasne, przewiewne, ale nie gorące miejsce. Roślina lubi przepuszczalną glebę, bogatą w substancje mineralne, preferuje wilgotne miejsca.
Zastosowanie: Liście kapusty włoskiej Aubervilliers często są używane do popularnych gołąbków ze względu na łatwe oddzielanie ich od głąba. Są bardzo smaczne i soczyste, dlatego stanowią składnik wielu dań, zarówno gotowanych i podawanych na ciepło, jak i surowych. Kapusta włoska może być spożywana bezpośrednio. Dania z jej dodatkiem są mniej kaloryczne niż te przygotowane z kapusty głowiastej.
| SKU | 68938 |
|---|---|
| Gatunek | Kapusta |
| Odmiana | Wczesna |
| Termin wysiewu | Marzec, Kwiecień |
| Termin zbioru | Lipiec, Sierpień, Wrzesień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Na rozsadę, Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt, Pod osłonami |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Do bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Do sałatek |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Kulisty |
| Kolor owocu | Zielony |
| Waga opakowania | do 2 g |
| Producent | Legutko |
| Opakowanie | 1g |
| Kolor kwiatów | Najczęściej białe lub bladoróżowe kwiaty |
| Rozstawa | około 60-centymetrowy odstępy |
| Wysokość | do 40 cm |
| Zastosowanie | są przeznaczane na popularne gołąbki, do bezpośredniego spożycia, |
| Nazwa łacińska | Brassica oleracea var. bullata ‘Aubervilliers’ |
| EAN | 5903837438556 |


