Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Kapusta włoska Langedijker 2g Legutko
Kapusta włoska Langedijska to wyjątkowo smaczna roślina, która nie sprawia trudności hodowcom.
Kapusta włoska Langedijker 2g Legutko
Kapusta włoska Langedijska to odmiana o późnym okresie zbioru, który przypada na jesień. Ciekawą cechą tej rośliny jest jej odporność na nagłe wahania temperatur, co pozwala na przedłużone przechowywanie jej na grządce nawet przez dłuższy czas, w tym całą zimę.
Jakie właściwości posiada Kapusta włoska Langedijker?
- Nazwa: Kapusta włoska Langedijska
- Nazwa łacińska: Brassica oleracea var. bullata 'Langedijska'
- Forma życiowa: Roślina wieloletnia, uprawiana w cyklu jednorocznym
- Wysokość: Około 40 cm
- Rodzaj kwiatów: Kapusta włoska wytwarza kwiaty składające się z czterech płatków, zebrane w niezbyt spektakularne wiechy. Kwiaty mogą mieć białe, bladoróżowe lub bladożółte barwy.
- Ulistnienie: Liście kapusty włoskiej Langedijskiej są dość duże, osiągają długość od 20 do 30 centymetrów. Są grube, nieco pomarszczone lub z pęcherzykami. Ich ciemnozielony kolor ma delikatny niebieskawy połysk.
- Pokrój: Główka kapusty składa się z ściśle do siebie przylegających liści, rosnących na niskiej łodydze. Główka może mieć lekko spłaszczony kształt.
Rozstawa: Optymalna odległość między roślinami kapusty włoskiej powinna wynosić około 60 centymetrów.
- Mrozoodporność: Kapusta Langedijska wykazuje dużą odporność na skrajnie wysokie i niskie temperatury. Po wykształceniu główek roślina może przetrwać nawet spadki temperatury do -8 stopni Celsjusza.
- Stanowisko: Roślina preferuje stanowiska słoneczne, choć niezbyt gorące. Najlepiej sadzić odmianę Langedijska w przewiewnym i nieco wilgotnym miejscu, w glebie o dobrej przepuszczalności i bogatej zawartości składników mineralnych.
Zastosowanie: Kapusta Langedijska jest mało wymagająca i wytrzymała, dlatego przypadnie do gustu każdemu, kto ceni świeżą kapustę. Jej twarde główki rzadko pękają, co pozwala na długotrwałe przechowywanie, dostarczając nam świeżych i wartościowych liści do przygotowywania surówek oraz innych niskokalorycznych i dietetycznych dań. To także odmiana bogata w witaminę C, najczęściej spożywana w postaci surowej.
| SKU | 78008 |
|---|---|
| Gatunek | Kapusta |
| Odmiana | Późna |
| Termin wysiewu | Kwiecień |
| Termin zbioru | Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Na rozsadę, Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt, Pod osłonami |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Do bezpośredniego spożycia, Kulinarne |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Kulisty |
| Kolor owocu | Zielony |
| Waga opakowania | do 2 g |
| Producent | Legutko |
| Opakowanie | 2g |
| Kolor kwiatów | białe, bladoróżowe lub bladożółte |
| Wysokość | około 40cm |
| Zastosowanie | do przechowywania, do bezpośredniego spożycia |
| Nazwa łacińska | Brassica oleracea var. bullata ‘Langedijska’ |
| EAN | 5903837438006 |


