Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 166493

Kiełki Szczypiorek Czosnkowy - BIO 3g Legutko

Legutko

Nasiona na kiełki szczypiorka czosnkowego to doskonały sposób na wzbogacenie potraw o delikatny smak czosnku i świeżość szczypiorka.

Kiełki Szczypiorek Czosnkowy - BIO 3g Legutko

BIO Nasiona na kiełki – Szczypiorek czosnkowy – certyfikowane nasiona ekologiczne to produkt łączący doskonałe walory smakowe z ogromem substancji odżywczych. Świeże kiełki szczypiorku czosnkowego stanowią doskonałe urozmaicenie codziennej diety, dostarczając mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prezentowane nasiona pochodzą z ekologicznych upraw, podlegających rygorystycznym przepisom, co gwarantuje ich wysoką jakość.

Jakie właściwości posiadają Kiełki Szczypiorek Czosnkowy - BIO ?

  • Nazwa: Szczypiorek czosnkowy, szczypiorek chiński, szczypiorek bulwiasty
  • Nazwa łacińska: Allium tuberosum
  • Forma życiowa: Kiełki to najmłodsza faza życiowa rośliny, w której gromadzą one bogactwo substancji odżywczych.
  • Pokrój: Młode siewki szczypiorku składają się z cienkiej białawej łodyżki i drobnych listków na szczycie.

Sposób uprawy: Uprawa kiełków szczypiorku jest prostsza niż się wydaje. Wystarczy duży słoik i gazę lub specjalistyczną kiełkownicę. Nasiona moczymy przez kilka godzin w letniej, przegotowanej wodzie, a następnie płuczemy i przekładamy do słoika, owijając gazą. Słoik stawiamy dnem do góry i lekko pochylamy, aby nadmiar wody mógł swobodnie spływać. Kiełki płuczemy 2-3 razy dziennie. Cierpliwość jest kluczem, ponieważ szczypiorek czosnkowy kiełkuje powoli, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart oczekiwania. Pamiętajmy o trzymaniu kiełków w ciepłym i jasnym, ale nienasłonecznionym miejscu.

  • Właściwości: Kiełki szczypiorku czosnkowego to prawdziwa skarbnica witamin, takich jak A, C, E i witaminy z grupy B. Zawierają także cenne minerały, w tym wapń, magnez, fosfor i potas. To także źródło aminokwasów, chlorofilu, karotenoidów i białka. Kiełki szczypiorku wykazują działanie przeciwdziałające starzeniu się organizmu, pomagają oczyścić ciało z toksyn i mają potencjał przeciwnowotworowy.

Zastosowanie: Kiełki szczypiorku stanowią aromatyczny dodatek do różnych potraw. Pasują szczególnie dobrze do dań mięsnych i owoców morza, dodając im delikatnej pikantności. Ich łagodny, czosnkowy smak nadaje się idealnie do sałatek i surówek. Mogą być także niecodzienną dekoracją zarówno dań na ciepło, jak i zimno.

Specyfikacje
SKU166493
GatunekSzczypiorek
Termin wysiewuStyczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień
Termin zbioruStyczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień
Typ nasionTradycyjne
Miejsce uprawyPojemniki
Stanowisko Półcień
PrzeznaczenieDo bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Do sałatek
Wymaga palikowaniaNie
Waga opakowania2 - 5 g
ProducentLegutko
Opakowanie3g
Zbiórkiełkuje powoli, musimy poczekać 10 -15 dni
Zastosowaniedodatek do różnego rodzaju potraw
Nazwa łacińskaAllium tuberosum
EAN5903837561407

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Kiełki Szczypiorek Czosnkowy - BIO 3g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu