Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
KoloradoControl Sumin
KoloradoControl od Sumin mikrobiologiczny preparat ograniczający skutki porażenia roślin przez szkodniki w uprawach gruntowych i pod osłonami.
KoloradoControl
Mikrobiologiczny preparat, utrzymujący higienę w glebie, zawierający wyselekcjonowane szczepy bakterii, które stwarzają niekorzystne warunki do bytowania oraz żerowania w uprawach niepożądanych owadów i ich larw, zwłaszcza stonki ziemniaczanej, gąsienic motyli oraz przędziorka chmielowca w warzywach. Obecne w produkcie mikroorganizmy, kolonizując strefę korzeniową, wspomagają procesy regeneracyjne roślin, ich rozwój oraz odporność na czynniki stresowe.
Preparat przeznaczony do stosowania w uprawach gruntowych i pod osłonami.
Najważniejsze cechy produktu
- bezpieczny dla ludzi, zwierząt stałocieplnych, ptaków, ryb i środowiska (4 klasa toksyczności);
- nie kumuluje się w roślinach i glebie;
- nie wpływa negatywnie na wygląd i smak produktów rolnych;
- możliwość stosowania w każdej fazie wzrostu i rozwoju roślin;
- szybki i całkowity rozkład w glebie;
- brak nabywania przez owady odporności na preparat
Uprawa | Stwarzanie niekorzystnych warunków do bytowania oraz żerowania szkodników | Dawkowanie |
Kapusta i inne warzywa | Tantniś krzyżowiaczek, Bielinek kapustnik, Piętnówka kapustnica i inne szkodliwe gąsienice motyli | 5-10 g środka na 1,25-2,5 l wody/25 m² powierzchni uprawy |
Ziemniaki, pomidory, bakłażany, papryka | Stonka ziemniaczana (larwy I-III stadium rozwojowego) | 6-10 g środka na 1-2 l wody/20 m² powierzchni uprawy |
Drzewa i krzewy owocowe oraz ozdobne | Namiotnik jabłoniowy, Bielinek rzepnik, Owocówka jabłkóweczka, Piędzik przedzimek, Kuprówka rudnica i inne szkodliwe gąsienice motyli | 7-10 g środka na 0,8-1,6 l wody/17 m² powierzchni uprawy |
Winogrona | Zwójkówki | 7-10 g środka na 0,4-0,8 l wody/8 m² powierzchni uprawy |
Ogórki w szklarniach i inne warzywa | Przędziorek chmielowiec | 7,5-10 g środka na 0,4-0,8 l wody/8 m² powierzchni uprawy |
Sadzonki roślin (zaprawianie) | Muchówka śmietki kapuścianej | 7,5-10 g środka na 0,25-0,4 l wody |
Substancja czynna: wyselekcjonowany szczep bakterii Bacillus sp.
SKU | K-C-Sumin |
---|---|
Producent | Sumin |
Opakowanie | 10 g, 100 g |
Skład | Substancja czynna: wyselekcjonowany szczep bakterii Bacillus sp. |
Zalecane dawkowanie i sposób użycia
- Sumin KoloradoControl należy używać prewencyjnie lub interwencyjnie 1-2 krotnie od wiosny do jesieni, zwłaszcza gdy gleby użytkowane są w monokulturze, a także przy zwiększonym ryzyku wystąpienia czynnika stresowego w uprawach.
- Najlepszy efekt skuteczności uzyskuje się stosując preparat we wczesnych stadiach (I-III) rozwoju larw szkodników.
- Optymalną temperaturą powietrza dla działania preparatu jest zakres od +13°C do +30°C. Opryski należy wykonywać rano, wieczorem lub w dni pochmurne. Nie stosować podczas intensywnego nasłonecznienia.
- W celu przygotowania cieczy roboczej najlepiej stosować niechlorowaną i nieozonowaną wodę o temperaturze otoczenia (nie stosować z wodą zimną, pobieraną bezpośrednio ze studni, zwłaszcza głębinowej). Można również użyć wodę kranową, ale „odstaną” przez 24 h w temperaturze otoczenia.
- Ciecz roboczą należy zużyć do 6-ciu godzin po przygotowaniu.