Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Koper ogrodowy BIO 5g Legutko
Koper ogrodowy BIO 5g od Legutko to wyjątkowa odmiana o ekologicznym pochodzeniu, o intensywnym aromacie i korzennym smaku, doskonała do przyprawiania potraw i herbatek.
Koper ogrodowy BIO 5g Legutko
Nasiona z serii BIO pochodzą z ekologicznych upraw, co oznacza, że rośliny nie były sztucznie nawożone ani modyfikowane genetycznie. Dzięki temu możemy cieszyć się uprawą koperku ogrodowego, który wzbogaci smak i wartości zdrowotne naszych dań.
Jakie właściwości posiada Koper ogrodowy BIO?
- Nazwa łacińska: Anethum graveolens
- Forma życiowa: Roślina jednoroczna
- Pokrój: Roślina ma cienką, gładką łodyżkę, w dolnej części wyrastają z niej niebieskozielone, pierzaste liście, a z górnej kwiatostan. Cała roślina pokryta jest białawym nalotem.
- Ulistnienie: Liście koperku są cienkie, pierzaste i matowe, charakteryzują się niebieskozieloną barwą.
- Rodzaj kwiatów: Kwiaty skupione są w charakterystyczne, rozłożyste baldachy przypominające odwrócony parasol. Są drobne i żółte.
- Wysokość: 75 – 150 cm
Sadzenie: Nasiona koperku można wysiewać od wczesnej wiosny do późnego lata. Roślina będzie gotowa do spożycia po około dwóch miesiącach.
Rozstawa: W odległości 30 – 40 cm między rzędami, a w rzędzie 5 – 10 cm.
- Mrozoodporność: Koper źle znosi temperatury poniżej 5 stopni Celsjusza i ginie, gdy wartość na termometrze spada do 1 stopnia.
- Stanowisko: Roślina wymaga uwagi w kwestii nawodnienia, zarówno niedobór, jak i nadmiar wody jej nie sprzyjają. Najlepiej uprawiać koper na lekkich i dobrze przepuszczalnych glebach. Optymalna temperatura do uprawy mieści się w zakresie od 8 do 20 stopni Celsjusza.
Zastosowanie: Posiekana natka koperku jest używana do posypywania potraw, nadając im aromat i ozdobę. Można go jeść świeżego, ale równie dobrze nadaje się do suszenia i mrożenia. Jego nasiona są wykorzystywane w medycynie jako środek moczopędny i rozkurczowy. Całe baldachy dodaje się również do kiszonych ogórków i kapusty.
SKU | 111401 |
---|---|
EAN | 5903837560349 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Anethum graveolens |
Opakowanie | 5g |
Gatunek | Koper |
Siew do gruntu | od wczesnej wiosny, aż do późnego lata. |
Rozstawa | 30 – 40 x 5 – 10 cm |
Wysokość | 75 – 150 cm |
Stanowisko | Półcień |
Zastosowanie | można jeść świeży, ale bardzo dobrze znosi suszenie i mrożenie |