Brand: Legutko
SKU Produktu: 101157

Mieszanka łagodna na kiełki 250g Legutko

Legutko

Mieszanka łagodna na kiełki to zestaw nasion, który tworzy delikatnie smakujące kiełki o bogatej wartości odżywczej.

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Mieszanka łagodna na kiełki 250g Legutko

Mieszanka łagodna nasion na kiełki to kolejna interesująca kompozycja z serii Smak Zdrowia firmy Legutko. Ta mieszanka nasion została starannie dobrane, aby zapewnić różnorodność delikatnych smaków oraz obfitość witamin i minerałów. W jej skład wchodzą nasiona fasoli Mung, lucerny, kapusty czerwonej, rzodkiewki i soczewicy. Kiełki wyhodowane z tych nasion będą doskonałym dodatkiem smakowym i dekoracyjnym do wielu potraw. Co więcej, już po 4-5 dniach od wysiewu będą gotowe do wykorzystania.

Jakie właściwości posiada Mieszanka łagodna na kiełki ?

  • Nazwa: Nasiona na kiełki – Smak Zdrowia – mieszanka łagodna
  • Nazwa łacińska: Vigna angularis, Medicago, Brassica oleracea, Raphanus sativus, Lens culinaris
  • Forma życiowa: Kiełki to młode rośliny w początkowym stadium rozwoju.
  • Pokrój: Kiełki składają się z białych "nóżek," czyli szczątkowych łodyg, na których rosną maleńkie listki i główki.

Termin siewu i zbioru: Kiełki można uprawiać przez cały rok. Po około 4-5 dniach od wyłożenia nasion do kiełkownicy lub słoika są gotowe do zbioru i spożycia.

Rozstawa: Nasiona można rozłożyć równomiernie na podłożu.

  • Mrozoodporność: Kiełki nie są odporne na mróz, dlatego należy je uprawiać w temperaturze pokojowej.
  • Właściwości: Mieszanka ta dostarcza witamin A, B, C, E i K oraz różnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Spożywanie kiełków może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, poprawić trawienie i wzmacniać organizm. Są również lekkostrawne.
  • Stanowisko: Do uprawy kiełków poleca się wykorzystywać kiełkownicę, która jest łatwa w użyciu. Nasiona rozmieszczamy na siatce w naczyniu i dodajemy wodę do dolnej części kiełkownicy. Można również hodować kiełki w słoiku przykrytym gazą. Naczynie powinno być umieszczone w miejscu nienasłonecznionym.

Zastosowanie: Mieszanka łagodna ma uniwersalne zastosowanie kulinarne. Jej smak jest subtelny i łagodny, dlatego pasuje do wielu potraw. Kiełki można spożywać na surowo i dodać je do sałatek, surówek lub posypać nimi kanapki. Świetnie komponują się z twarożkiem i pastami.

Specyfikacje
SKU101157
EAN5903837492077
ProducentLegutko
Nazwa łacińskaVigna angularis, Medicago, Brassica oleracea, Raphanus sativus, Lens culinaris
Opakowanie250g
Wysiewprzez cały rok
Zbiórpo 4-5 dniach od wysiewu
Rozstawa rozkładamy równomiernie
Zastosowaniedo spożycia na surowo, dodatek do dań

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Mieszanka łagodna na kiełki 250g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu