Ładuję...
Brand: Legutko
SKU Produktu: 101158

Mieszanka pikantna na kiełki 250g Legutko

Legutko

Mieszanka pikantna na kiełki to zestaw nasion, który tworzy kiełki o intensywnym smaku i lekko pikantnym aromacie, nadające ciekawy smak wielu potrawom.

Mieszanka pikantna na kiełki 250g Legutko

Nasiona na kiełki – mieszanka pikantna z serii Smak Zdrowia firmy Legutko to idealna kompozycja warzyw i ziół o ostrym smaku, takich jak kozieradka, rzodkiew i rzodkiewka. Ostra nuta smakowa równoważona jest przez dodatek delikatnie smakującej fasoli Mung i lucerny. Kiełki wyhodowane z tych nasion będą gotowe do zebrania już po 4-5 dniach od wysiewu. Dodadzą potrawom ciekawego smaku i wyrazistości, a jednocześnie wzbogacą je o wartości odżywcze.

Jakie właściwości posiada Mieszanka pikantna na kiełki ?

  • Nazwa łacińska: Trigonella foenum-graecum, Raphanus sativus var. maior, Raphanus sativus, Vigna angularis, Medicago
  • Forma życiowa: Kiełki to rośliny w pierwszym stadium rozwoju.
  • Pokrój: Kiełki składają się z szczątkowej łodygi, na której rosną małe, żywo zielone listki i główka.

Termin siewu i zbioru: Kiełki można hodować przez cały rok. Po około 4-5 dniach od wyłożenia nasion do kiełkownicy lub słoika są gotowe do zbioru i spożycia.

Rozstawa: Nasiona można równomiernie rozłożyć na podłożu.

  • Właściwości: Kiełki z tej mieszanki dostarczają wielu wartościowych składników, takich jak witaminy A, B, C i E oraz sole mineralne. Kiełki fasoli Mung mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, lucerny zawierają fitoestrogeny, a kiełki rzodkiewki mogą poprawić trawienie i pobudzić apetyt.
  • Stanowisko: Do hodowli kiełków z mieszanki pikantnej można użyć kiełkownicy lub słoika z gazą. Nasiona trzeba przepłukiwać i zlewać wodą dwa razy dziennie. Naczynie powinno być umieszczone w ciepłym i niezasłoniętym miejscu.
  • Mrozoodporność: Kiełki nie są odporne na mróz i powinny być hodowane w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie: Kiełki z mieszanki pikantnej mają wszechstronne zastosowanie ze względu na swój ostrzejszy smak. Można je dodawać do sałatek, surówek, past jajecznych, twarożku, sosów i mięs, aby nadać potrawom wyrazistość. Doskonale sprawdzają się jako dekoracja kanapek. Najlepiej smakują na surowo.

Specyfikacje
SKU101158
GatunekKiełki
Termin wysiewuStyczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień
Termin zbioruStyczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień
Typ nasionTradycyjne
Miejsce uprawyPojemniki
Stanowisko Półcień
PrzeznaczenieDo bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Do sałatek
Wymaga palikowaniaNie
Skala ostrościBardzo ostry
Waga opakowania101 - 250 g
ProducentLegutko
Opakowanie250g
Wysiewod stycznia do grudnia
Zbiór4-5 dniach
Rozstawa Równomierne rozłożenie nasion
Zastosowaniedodatek do dań
Nazwa łacińskaTrigonella foenum-graecum, Raphanus sativus var. maior, Raphanus sativus, Vigna angularis, Medicag
EAN5903837492152

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Mieszanka pikantna na kiełki 250g Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu