Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Nasiona na kiełki - Kalarepa 10g Legutko
![Legutko](https://b2b.wialan.com.pl/media/brandsmanager/brands_image/upload/271/logo/logo-legutko.png)
Nasiona na kiełki - Kalarepa to nietypowy wybór, który pozwala na uzyskanie kiełków o delikatnym smaku kalarepy, idealnych do różnych potraw i surówek.
![Dodaj produkt do listy życzeń](https://b2b.wialan.com.pl/static/version1738823983/frontend/Fwc/b2b/pl_PL/images/add-to-wishlist.png)
Nasiona na kiełki - Kalarepa 10g Legutko
Kalarepa to warzywo bogate w witaminę C, a liście kalarepy zawierają jej znacznie więcej niż zgrubienie. Kiełki kalarepy są smaczne i lekko pikantne. Ich wartości odżywcze czynią je doskonałym źródłem witamin, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony.
Jakie właściwości posiadają nasiona na kiełki - Kalarepa ?
- Nazwa polska: Kalarepa zielona
- Nazwa łacińska: Brassica oleracea convar.acephala var. gongylodes
- Forma życiowa: Roślina dwuletnia
- Pokrój: Kiełki kalarepy to początkowa faza rozwoju rośliny. Składają się z cienkiej łodyżki i jednej pary sercowatych listków. Kiełki są gotowe do zbioru, gdy osiągną długość kilku centymetrów.
- Sposób uprawy: Najlepiej hodować kiełki kalarepy w kiełkownicy. Przed siewem nasiona namacza się przez 2-3 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie równomiernie rozkłada się je na siatce naczynia i uzupełnia wodę od poziomu siatki w kiełkownicy. Przez kolejne dni nasiona należy 2 razy dziennie przepłukiwać czystą wodą, a wodę w kiełkownicy codziennie wymieniać na świeżą.
Termin siewu i zbioru: Nasiona kalarepy można siać przez cały rok. Kiełki są gotowe do zbioru już po 5-7 dniach od siewu.
- Stanowisko: Kiełki kalarepy najlepiej rosną na słonecznym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym stanowisku. Ważne jest, aby utrzymywać je w cieple.
- Mrozoodporność: Roślina nie jest wrażliwa na niskie temperatury.
Właściwości i zastosowanie: Kiełki kalarepy są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i jest niezbędna do wielu procesów w organizmie. Ponadto zawierają luteinę, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu. Spożywanie kiełków kalarepy jest zatem zdrowym i niskokalorycznym dodatkiem do różnych potraw, takich jak sałatki i kanapki. Dzięki swoim właściwościom, kiełki kalarepy mogą przyczynić się do zrównoważonej diety i ogólnego stanu zdrowia.
SKU | 129776 |
---|---|
EAN | 5903837492824 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Brassica oleracea convar.acephala var. gongylodes |
Opakowanie | 10g |
Gatunek | Kalarepa |
Wysiew | wysiewać przez cały rok |
Zbiór | już po 5-7 dniach od siewu |
Stanowisko | Słoneczne |
Zastosowanie | dodatek do dań |