Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Nasiona na kiełki - Kalarepa 10g Legutko
Nasiona na kiełki - Kalarepa to nietypowy wybór, który pozwala na uzyskanie kiełków o delikatnym smaku kalarepy, idealnych do różnych potraw i surówek.
Nasiona na kiełki - Kalarepa 10g Legutko
Kalarepa to warzywo bogate w witaminę C, a liście kalarepy zawierają jej znacznie więcej niż zgrubienie. Kiełki kalarepy są smaczne i lekko pikantne. Ich wartości odżywcze czynią je doskonałym źródłem witamin, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony.
Jakie właściwości posiadają nasiona na kiełki - Kalarepa ?
- Nazwa polska: Kalarepa zielona
- Nazwa łacińska: Brassica oleracea convar.acephala var. gongylodes
- Forma życiowa: Roślina dwuletnia
- Pokrój: Kiełki kalarepy to początkowa faza rozwoju rośliny. Składają się z cienkiej łodyżki i jednej pary sercowatych listków. Kiełki są gotowe do zbioru, gdy osiągną długość kilku centymetrów.
- Sposób uprawy: Najlepiej hodować kiełki kalarepy w kiełkownicy. Przed siewem nasiona namacza się przez 2-3 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie równomiernie rozkłada się je na siatce naczynia i uzupełnia wodę od poziomu siatki w kiełkownicy. Przez kolejne dni nasiona należy 2 razy dziennie przepłukiwać czystą wodą, a wodę w kiełkownicy codziennie wymieniać na świeżą.
Termin siewu i zbioru: Nasiona kalarepy można siać przez cały rok. Kiełki są gotowe do zbioru już po 5-7 dniach od siewu.
- Stanowisko: Kiełki kalarepy najlepiej rosną na słonecznym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym stanowisku. Ważne jest, aby utrzymywać je w cieple.
- Mrozoodporność: Roślina nie jest wrażliwa na niskie temperatury.
Właściwości i zastosowanie: Kiełki kalarepy są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i jest niezbędna do wielu procesów w organizmie. Ponadto zawierają luteinę, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu. Spożywanie kiełków kalarepy jest zatem zdrowym i niskokalorycznym dodatkiem do różnych potraw, takich jak sałatki i kanapki. Dzięki swoim właściwościom, kiełki kalarepy mogą przyczynić się do zrównoważonej diety i ogólnego stanu zdrowia.
| SKU | 129776 |
|---|---|
| Gatunek | Kalarepa |
| Termin wysiewu | Styczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień |
| Termin zbioru | Styczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce uprawy | Pojemniki |
| Stanowisko | Półcień |
| Przeznaczenie | Do bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Do sałatek |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Waga opakowania | 6 - 10g |
| Producent | Legutko |
| Opakowanie | 10g |
| Wysiew | wysiewać przez cały rok |
| Zbiór | już po 5-7 dniach od siewu |
| Zastosowanie | dodatek do dań |
| Nazwa łacińska | Brassica oleracea convar.acephala var. gongylodes |
| EAN | 5903837492824 |


