Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Nasiona na kiełki - Rzeżucha 30g Legutko
Rzeżucha to popularny wybór do hodowania kiełków, które nadają potrawom wyrazisty smak i aromat.
Nasiona na kiełki - Rzeżucha 30g Legutko
Rzeżucha to jedna z najczęściej wybieranych roślin na uprawę w postaci kiełków. Charakteryzuje się soczyście zielonymi pędami z delikatnymi liśćmi o przyjemnym, lekko pikantnym smaku. Często kojarzona jest z okresem wiosennym, zwłaszcza z Wielkanocą, kiedy ozdabia świąteczne stoły. Jednak warto cieszyć się jej kiełkami przez cały rok, a nie tylko od świętuj Wielkanoc. Pozyskanie kiełków rzeżuchy nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji ani specjalnych warunków, a ich wartość zdrowotna jest znacząca.
Jakie właściwości posiadają nasiona na kiełki - Rzeżucha?
- Nazwa łacińska: Lepidium sativum
- Forma życiowa: Kiełki rzeżuchy
- Pokrój i wysokość: Kiełki rzeżuchy charakteryzują się charakterystycznym wyglądem. Ich łodyżki są bardzo cienkie i mają biało-zielonkawy kolor. Na szczycie łodyżek szybko pojawiają się pary małych, okrągłych, soczyście zielonych liści. Kiełki rzeżuchy są gotowe do spożycia, gdy osiągną około 2,5-3,5 cm długości.
Rozstawa: Nasiona rzeżuchy najlepiej rozkładać równomiernie na pojemniku, ponieważ w miarę wzrostu tworzą gęsty chwast. Odpowiednio wykonane podlewanie pozwala na uniknięcie pleśni.
Termin zbioru: Młode kiełki rzeżuchy osiągają gotowość do zbioru w ciągu 3-6 dni od momentu nasiewu.
- Stanowisko: Aby nasiona wykiełkowały efektywnie, muszą być stale nawilżane, ale nie wolno im pozostawać w stojącej wodzie, ponieważ to może spowodować gnici. Dlatego ważne jest, aby używać odpowiednich naczyń, takich jak kiełkowniki, które pozwalają na skuteczne odsączanie nadmiaru wody. Kiełki powinny być przechowywane w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego działania światła słonecznego, które mogłoby je zasuszyć.
Zastosowanie: Kiełki rzeżuchy mogą być dodawane do potraw z surowych warzyw, duszonych i pieczonych mięs oraz różnych innych dań. Mogą być drobno posiekane i stosowane do podkreślenia smaku twarogu, jajek, czy ziemniaków. Kiełki rzeżuchy to wszechstronny składnik kuchni, a sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Oprócz walorów smakowych, kiełki rzeżuchy mają również wiele korzyści zdrowotnych. Są bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy B, witaminę C i PP. Zawierają także cenne sole mineralne, takie jak magnez i potas, oraz znaczące ilości siarki. Regularne spożywanie kiełków rzeżuchy ma korzystny wpływ na ogólną odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.
| SKU | 100470 |
|---|---|
| Gatunek | Rzeżucha |
| Termin wysiewu | Styczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień |
| Termin zbioru | Styczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce uprawy | Pojemniki |
| Stanowisko | Półcień |
| Przeznaczenie | Do bezpośredniego spożycia, Kulinarne, Do sałatek |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Waga opakowania | 21 - 50 g |
| Producent | Legutko |
| Opakowanie | 30g |
| Zbiór | 3-6 dni, licząc od daty pierwszego namoczenia nasion |
| Rozstawa | wykładać możliwie równomiernie |
| Zastosowanie | dodatek do dań |
| Nazwa łacińska | Lepidium sativum |
| EAN | 5903837491933 |


