Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Nasiona na kiełki - soczewica BIO 30g Legutko
Nasiona na kiełki - soczewica BIO wspierają działanie organizmu i zwiększają jego witalność.
Nasiona na kiełki - soczewica BIO 30g Legutko
Nasiona na kiełki - Soczewica zielona - to skarbnica witamin, soli mineralnych, białka, enzymów i aminokwasów. Dodanie samodzielnie wyhodowanych kiełków do swojego stylu życia to doskonały rytuał. Kiełki soczewicy przewyższają suche nasiona pod względem składników odżywczych, gdyż po rozpoczęciu kiełkowania nasz organizm lepiej je przyswaja. Soczewica zielona to doskonały materiał na kiełki, który z pewnością warto poznać.
Jakie właściwości posiadają Nasiona na kiełki - soczewica BIO?
- Nazwa: Nasiona na kiełki - soczewica zielona
- Nazwa łacińska: Lens culinaris
- Forma życiowa: Pierwsze pędy młodej rośliny wydostające się z nasion, czyli kiełki
- Pokrój: Delikatne, biało-zielone łodyżki z parą młodych listków na wierzchołku. Kiełki soczewicy osiągają zazwyczaj 3-5 cm długości, a nawet mniejsze kiełki są gotowe do spożycia.
Uprawa: Nasiona soczewicy zanurza się w dwukrotnej objętości wody. Po 12 godzinach należy je przepłukać pod bieżącą wodą i przenieść do szalki kiełkownicy, dużego talerza lub szklanego słoja z przykryciem z gazy. W trakcie hodowli zaleca się dwukrotne przepłukiwanie kiełków, aby dostarczyć wilgoci i oczyścić je. Po 3-5 dniach kiełki soczewicy są gotowe do użycia w ulubionych potrawach.
- Stanowisko: Uprawa kiełków w domu wymaga kilku prostych zasad. Naczynie z nasionami powinno być umieszczone w ciepłym i widnym miejscu, unikając jednak bezpośredniego, silnego słońca. Lepiej, gdy kiełki pozostają w delikatnym zacienieniu.
- Mrozoodporność: Nasiona na kiełki mogą być uprawiane przez cały rok w domowych warunkach.
Właściwości i zastosowanie: Kiełki soczewicy to prawdziwe źródło zdrowia. Są smaczne i aromatyczne, doskonale wpasowując się w kuchnię. Zawierają wiele witamin: A, B, C, D i E, oraz bogactwo minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, miedź i żelazo. Skiełkowana soczewica jest również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz substancji przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki. Zawarte w nich aminokwasy i enzymy pomagają odkwaszać i oczyszczać organizm. Spożywanie kiełków soczewicy spowalnia procesy starzenia i działa antynowotworowo. Są one także bogatym źródłem cennego kwasu foliowego, co jest szczególnie ważne dla osób z anemią i kobiet w ciąży. Wyśmienite, młode kiełki soczewicy świetnie pasują jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Są także doskonałym składnikiem dań azjatyckich, można je lekko poddusić lub sparzyć wrzątkiem. Ciekawą formą kiełków jest ich zastosowanie jako dekoracja potraw. Kiełki są także doskonałym zamiennikiem do posypywania zup i sosów.
SKU | 100471 |
---|---|
EAN | 5903837560264 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Lens culinaris |
Opakowanie | 30g |
Gatunek | Soczewica |
Zbiór | po 3-5 dniach |
Stanowisko | Półcień |
Zastosowanie | jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek oraz dań azjatyckich |