Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Papryka Robertina BIO 0,3g Legutko
Papryka Robertina BIO - Wytwarza klasyczne, czerwone owoce, które powinny posmakować każdemu.
Papryka Robertina BIO 0,3g Legutko
Papryka Robertina to odmiana słodkiej papryki, szczególnie polecana do uprawy amatorskiej. Jej duże i smaczne owoce są rzadko spotykane w sklepach czy na bazarach, dlatego warto samodzielnie ją uprawiać. Owoce mają klasyczny blokowy kształt i intensywny czerwony kolor, który zachęca do spróbowania.
Jakie właściwości posiada Papryka Robertina BIO 0,3g Legutko?
- Nazwa: Papryka Robertina
- Nazwa łacińska: Capsicum annuum 'Robertina'
- Forma życiowa: Roślina jednoroczna
- Wysokość: Osiąga do 80 centymetrów
- Owoce: Owoce papryki Robertina mają charakterystyczny "blokowy" kształt i są bardzo duże, ważą około 110-130g. Kiedy dojrzeją, ich skórka nabiera intensywnego czerwonego lub ciemnoczerwonego koloru z połyskiem. W środku owoce kryje soczysty i smaczny miąższ o grubości od 6 do 8 milimetrów.
- Pokrój: Roślina papryki Robertina ma średnią wysokość i półwzniesiony pokrój.
Termin zbioru: Papryka Robertina cechuje się wysoką plennością i równomiernym dojrzewaniem, co ułatwia zbiór. Można zebrać wszystkie owoce na raz. W zależności od terminu wysiewu nasion i warunków uprawy, owocuje od połowy lipca do września.
Rozstawa: Optymalna odległość między roślinami to 40-50x40-50 centymetrów.
- Mrozoodporność: Papryka to roślina ciepłolubna, dlatego w Polsce uprawia się ją w najcieplejszych miesiącach roku, jest wrażliwa na niskie temperatury.
- Stanowisko: Papryka słodka Robertina potrzebuje słonecznego, ciepłego i osłoniętego od wiatru miejsca do wzrostu. Najlepsze efekty uzyskuje się na miękkiej, żyznej glebie o umiarkowanej wilgotności.
Zastosowanie: Ze względu na swój kształt i plenność, papryka Robertina jest idealna do uprawy w tunelach foliowych i jest zalecana przede wszystkim do celów amatorskich, nie do handlu. Owoce mają wyjątkowy smak i świetnie nadają się do jedzenia na surowo, duszenia, grillowania czy pieczenia. Można je również marynować i przechowywać w słoikach.
SKU | 159435 |
---|---|
EAN | 5903837562558 |
Producent | Legutko |
Nazwa łacińska | Capsicum annuum ‘Robertina’ |
Opakowanie | 0.3g |
Gatunek | Papryka |
Zbiór | od połowy lipca do września |
Rozstawa | 40-50x40-50 cm |
Wysokość | do 80 cm |
Zastosowanie | polecana do uprawy w tunelach foliowych |