Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Pasternak Biały Półdługi 100g PlantiCo

Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 1 sztuk
Pasternak Biały Półdługi 100g PlantiCo

Pasternak Biały Półdługi 100g PlantiCo
Pasternak Półdługi Biały posiada aromatyczny korzeń, który jest dobrze znany naszym przodkom jako pełen składników odżywczych o zbawiennym wpływie na nasz organizm. Pasternak Półdługi Biały to odmiana, której uprawy warto spróbować we własnym zakresie. Uniwersalne oraz smaczne warzywo może zainspirować do poszukiwania nowych, kulinarnych wyzwań.
Jakie właściwości posiada Pasternak Biały Półdługi?
- Nazwa łacińska: Pastinaca sativa L.
- Forma życiowa: pasternak jest rośliną dwuletnią
- Korzeń: Pasternak Półdługi Biały jest posiada dorodne korzenie spichrzowe, osiągające długość do około 25cm. Skórkę posiada dość gładką oraz jasną. Miąższ jest biały, zwarty, przyjemnie pachnący oraz lekko słodkawy w smaku.
Termin siewu: nasiona pasternaku Białego Półdługiego można wysiewać od marca do kwietnia
Termin plonowania i zbioru: okres wegetacji odmiany wynosi około 140 dni. Wytrzymałe na mróz korzenie można zbierać jesienią, najlepiej w październiku i listopadzie. Inną możliwością jest pozostawienie pasternaku w gruncie i zebranie go dopiero w marcu-kwietniu.
Rozstawa: warzywo uprawia się w rzędach co 20-40 cm. Gęste wschody wymagają przerywki, po której siewki będą rosły w odstępach ok. 5-6 cm.
- Stanowisko: pasternak Biały Półdługi jest warzywem wymagającym gleb żyznych, próchniczych oraz wilgotnych. Rozwijające się korzenie potrzebują podłoża głęboko uprawionego oraz pulchnego.
- Mrozoodporność: odmiana jest wytrzymała na niskie temperatury. Bez uszczerbku na jakość może być pozostawiony na zimę w gruncie bez okrycia.
Zastosowanie: korzenie pasternaku są bardzo smaczne po ugotowaniu. Idealnie nadają się na surówki. Pocięty w kostkę lub plastry można mrozić. Jest doskonałym składnikiem zup, dodatkowo może być przerobiony na puree. Pasternak należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Jego miąższ obfituje w witaminy oraz sole mineralne i olejki lotne. Jest polecany nawet dla dzieci. Karmelizowane kawałki pasternaku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Natomiast dla dorosłych oryginalną propozycją z wykorzystaniem pasternaku jest wino lub nalewka o delikatnie anyżowym i słodkim smaku.
SKU | 41733 |
---|---|
Producent | PlantiCo |
Opakowanie | 100g |
Kolor kwiatów | jasny, biały kolor |
Wysiew | od marca do kwietnia |
Zbiór | jesienią, w październiku i listopadzie, alternatywnie w marcu-kwietniu |
Rozstawa | w rzędach co 20-40 cm, w odstępach ok. 5-6 cm. |
Wysokość | 25 cm |
Zastosowanie | do konsumpcji, na mrożonki, |
Nazwa łacińska | Pastinaca sativa L. |
EAN | 5905782061032 |