Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Peklosól "Pekla" do kiełbasy zwyczajnej 65g Browin

Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 10 sztuk
Peklosól "Pekla" do kiełbasy zwyczajnej 65g Browin to idealny wybór do przygotowywania wędzonych i parzonych kiełbas.

Peklosól "Pekla" do kiełbasy zwyczajnej 65g Browin
Peklosól - Mieszanka do Kiełbasy Zwyczajnej
Nasza mieszanka saletry oraz aromatycznych ziół i przypraw to idealny wybór do przygotowywania wędzonych i parzonych kiełbas. Proces peklowania nie tylko nadaje mięsu apetyczny, trwały kolor, ale również zapewnia jego bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Dzięki starannie dobranym składnikom kiełbasa zyskuje doskonały smak i wyjątkowy zapach.
Jak zrobić Kiełbasę Zwyczajną
Składniki:
- 600 g łopatki
- 500 g karkówki
- 400 g boczku
- 200 g słoniny
- 200 g wołowiny
- 100 g schabu
- 100 ml zimnej wody
- 1 opakowanie mieszanki Pekli do Kiełbasy Zwyczajnej
- jelita wieprzowe
Przygotowanie:
- Zmiel łopatkę, karkówkę i schab na sitku o oczkach 12 mm. Boczek oraz słoninę zmiel przez sitko o oczkach 8 mm. Wołowinę przepuść przez maszynkę dwukrotnie, używając najdrobniejszego sitka.
- Dodaj do wołowiny 100 ml zimnej wody i wyrób, aż uzyskasz biały kleik.
- Połącz wszystkie rodzaje mięsa, wsyp zawartość opakowania Pekli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Na 20 minut przed wyjęciem mięsa przygotuj jelita wieprzowe – dokładnie je opłucz i zanurz w letniej wodzie.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki wyrabiaj je jeszcze chwilę, doprawiając do smaku, jeśli to konieczne.
- Przy użyciu nadziewarki wypełniaj jelita mięsem, dbając o to, by były wystarczająco ciasno napełnione, ale dało się je formować w serdelki.
- Susz kiełbasę przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, najlepiej w pozycji wiszącej.
- Po obsuszeniu wędź kiełbasę w temperaturze 50-60°C przez około 1,5 godziny, aż uzyska złotą barwę.
- Na koniec sparz kiełbasę w wodzie o temperaturze 75°C przez około 15 minut (sprawdź gotowość, odcinając kawałek).
Składniki produktu:
Sól niejodowana, starannie dobrana mieszanka przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona ostra), azotan potasu.
Uwaga:
- Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu i orzechów.
- Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
- Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności oraz numer partii znajdują się na opakowaniu.
SKU | 183866 |
---|---|
Opakowanie | 65g |
Nr katalogowy | 410014 |
Producent | Browin |
EAN | 5908277716509 |