Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Podpuszczka do serów + mieszanka ziół 411508 Browin
Ilość w opakowaniu zbiorczym wynosi: 15 sztuk
Podpuszczka do serów + mieszanka ziół od Browin to idealnie dopasowane składniki pozwalające przygotować 1 kg aromatycznego, domowego, białego sera podpuszczkowego.
Podpuszczka do serów + mieszanka ziół
Starter do sera - ziołowy – podpuszczka + mieszanka ziół i przypraw to idealnie dopasowane składniki pozwalające przygotować 1 kg aromatycznego, domowego, białego sera podpuszczkowego. W górnej saszetce produktu znajduje się podpuszczka, w dolnej mieszanka ziół i przypraw o tzw. czystym składzie, pozbawiona sztucznych aromatów, barwników, cukru oraz soli.
Aktywność podpuszczki 2 250 IMCU/ml
Składniki na 1 kg sera:
• 10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego*;
• 1 g chlorku wapnia;
• Starter ziołowy do sera – mieszanka ziół i przypraw z podpuszczką;
• 140 g soli (ok. 3/4 szklanki).
Przepis: Mleko wlej do garnka, dodaj chlorek wapnia (uprzednio uwodniony w niewielkiej ilości wody) oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzej do temperatury 38 °C. Następnie dodaj podpuszczkę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody). Wyłącz grzanie i pozostaw na ok. 40 minut do powstania zwartego skrzepu. Następnie pokrój skrzep w kostkę o boku 1-2 cm, delikatnie zamieszaj i pozostaw na ok. 10 minut, aby serwatka zaczęła się izolować. Po tym czasie dociśnij skrzep sitkiem od góry i wyjmij chochlą wpływającą do niego serwatkę. Po oddzieleniu większości płynu powstałą pulpę serową przekładaj warstwami do formy, jednocześnie przyprawiając połową mieszanki ziołowej (delikatnie wciskając ją w skrzep). Na zakończenie uformuj skrzep i obracaj co 2 godziny, obsypując z wierzchu pozostałą ilością mieszanki ziołowej. Ser pozostaw do odcieku w temperaturze pokojowej na 5-8 h, a następnie przenieś go do lodówki.
*Mleko świeże od krowy zaleca się poddać pasteryzacji w temperaturze ok. 65 °C przez ok. 30 minut.
Składniki: mieszanka ziół 72,1% (czarnuszka, majeranek, tymianek, cząber) i przypraw (czosnek, pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, pieprz biały), podpuszczka 16,7% (podpuszczka mikrobiologiczna, sól, substancja konserwująca: benzoesan sodu).
Wymiary opakowania dwupaku:
- długość 8 cm
- szerokość ok 0,6 cm
- wysokość 20 cm.
SKU | 152426 |
---|---|
Opakowanie | 6 g |
Nr katalogowy | 411508 |
Producent | Browin |
EAN | 5908277713676 |