Brand: Legutko
SKU Produktu: 92410

Portulaka warzywna - zielona Legutko

Legutko

Portulaka warzywna to wartościowe warzywo, bogate w witaminy i minerały, idealne do uprawy w doniczce na balkonie. To łatwe w pielęgnacji rozwiązanie dla miłośników świeżych warzyw bez konieczności posiadania ogrodu.

Dodaj produkt do listy życzeńDodaj produkt do listy życzeń

Portulaka warzywna - zielona Legutko

Portulaka warzywna to zdrowe i łatwe w uprawie warzywo, które doskonale sprawdzi się nawet na balkonie. Jej mięsiste pędy zachwycają wyśmienitym, słono-kwaskowatym smakiem, co czyni je oryginalnym składnikiem sałatek oraz doskonałym dodatkiem do wielu ciepłych dań. Dodatkowo, portulaka warzywna jest bogata w witaminy i minerały, stanowiąc wartościowy element diety.

 

Portulaka warzywna - zielona - najważniejsze informacje

  • Nazwa łacińska: Portulaca oleracea
  • Forma życiowa: Roślina jednoroczna
  • Pokrój: Silnie rozgałęzione, płożąco-wzniesione mięsiste pędy, osiągające długość 30-60 cm.
  • Ulistnienie: Niewielkie, jajowate liście osadzone na krótkich ogonkach, grube i mięsiste.
  • Stanowisko: Słoneczne i ciepłe.
  • Warunki uprawy: Do uprawy portulaki na balkonach i tarasach najlepiej wykorzystywać specjalne podłoże do warzyw i ziół. Roślina jest wrażliwa na suszę, ale bardzo dobrze znosi zalanie.
  • Mrozoodporność: Rośliny są bardzo wrażliwe na ujemne temperatury.

 

Portulaka warzywna - zielona - wskazówki do uprawy

Rozstawa:

Rzędy co 25–30 cm.

Termin siewu i zbioru:

Nasiona wysiewa się od wiosny do końca lata rzutowo lub w rzędy bezpośrednio na miejsce stałe. Nasiona nie przykrywa się ziemią, a jedynie delikatnie wciska w podłoże. Okres wegetacji portulaki warzywnej trwa od 4 do 8 tygodni. Aby utrzymać ciągłość zbiorów, nasiona należy wysiewać co 3 tygodnie. Łodygi portulaki zbiera się 2-3 razy w ciągu wegetacji, ścinając je nisko nad ziemią.

 

Zastosowanie Portulaka warzywnego

Właściwości i zastosowanie: Liście i pędy portulaki są jadalne i charakteryzują się słono-kwaskowatym smakiem. Są bogate w witaminy C, A, B1 i B2, sole wapnia, fosforu i żelaza, antyoksydanty i kwasy omega-3. Spożywanie portulaki warzywnej może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz nowotworom. Mięsiste pędy nadają się do spożycia na surowo w sałatkach lub ugotowanych jako zamiennik szpinaku w różnych potrawach, takich jak zupy, pizza, dania ryżowe i mięsne.

 

Zawartość opakowania:

Na opakowaniu umieszczono informacje o zasadach uprawy oraz terminie przydatności do siewu.

Specyfikacje
SKU92410
EAN5903837469109
ProducentLegutko
Nazwa łacińskaPortulaca oleracea
Wysiewod wiosny do końca lata
Zbiór2-3 razy w ciągu wegetacji ścinając je nisko nad ziemią
Rozstawa co 25–30 cm
Stanowisko Słoneczne
Zastosowaniedo bezpośredniego spożycia na surowo, dodatek do zup, pizzy, potraw z ryżu i mięs

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Portulaka warzywna - zielona Legutko
Cena widoczna po zalogowaniu