Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Seler Korzeniowy Makar 10g PlantiCo
![PlantiCo](https://b2b.wialan.com.pl/media/brandsmanager/brands_image/upload/30/logo/plantiCo.jpg)
Seler Korzeniowy Makar 10g PlantiCo
Seler korzeniowy Makar to bardzo solidna, średnio wczesna odmiana, którą cechuje wysoka plenność. Jej okazałe zgrubienia korzeniowe mają kremowy miąższ, który nie ciemnieje, a dodatkowo nie posiada on tendencji do parcenia. Świetnie nadaje się do przechowywania oraz mrożenia, a także bezpośredniego spożycia.
Jakie właściwości posiada Seler Korzeniowy Makar?
- Nazwa łacińska: Apinum graveolens
- Forma życiowa: Dwuletnie warzywo
- Wysokość: Seler Makar dorasta do 30cm wysokości.
- Ulistnienie: Prezentowana odmiana obficie wykształca liście o rombowym kształcie, które wyrastają z rozgałęzionej łodygi centralnej tworząc rozetę. Są pierzaste i osiągają długość od 3-6cm.
- Zgrubienie korzeniowe: Makar wyróżnia się zgrubieniami wyjątkowo dorodnymi oraz dużymi o kulistym kształcie, które osiągają wagę nawet do 800 g. Mają brązową skórkę i kremowo-biały miąższ.
Termin zbioru: Nasiona odmiany Makar można wysiewać na paletach pod osłonami w lutym oraz marcu. Rozsadę produkuje się bez konieczności pikowania, a do gruntu przenosi się ją od połowy maja do czerwca. Od sierpnia do września jej plony gotowe są do zbioru.
Rozstawa: Pod osłony pikować w rozstawie 4 x 4 cm. Rozsadę do gruntu wysadza się w odstępach 30-40 x 20-25 cm.
- Stanowisko: Seler Makar najlepiej się rozwija na glebie lekkiej, żyznej, odpowiednio wilgotnej i zasobnej w próchnicę oraz o niskiej zawartości azotu. Negatywny wpływ mają na niego zbyt wysokie temperatury oraz susze. Uprawia się go rok po nawożeniu obornikiem.
- Mrozoodporność: Dobrze znosi niskie temperatury
- Właściwości: Seler Makar jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Do najcenniejszych należą witaminy z grupy A,B,C,E oraz fosfor, potas, magnez, żelazo i wpań. Wpływa pobudzająco na przemianę materii oraz wspomaga trawienie. Dodatkowo pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz wzmacnia odporność.
Zastosowanie: Odmiana Makar ma szerokie zastosowanie, przede wszystkim świetnie nadaje się na zbiór pęczkowy. Jego korzeń wykorzystuje się do sałatek, surówek i zup. Można spożywać go zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Hoduje się go również w przeznaczeniu na mrożenie lub suszenie. Bardzo dobrze się przechowuje. Jest mało kaloryczny dlatego jest niezastąpionym składnikiem diet odchudzających.
SKU | 100714 |
---|---|
EAN | 5901363435988 |
Producent | PlantiCo |
Nazwa łacińska | Apinum graveolens |
Opakowanie | 10g |
Gatunek | Seler |
Kolor kwiatów | posiada brązową skórkę i kremowo-biały miąższ |
Siew pod osłony | w lutym i marcu |
Siew do gruntu | od połowy maja do czerwca |
Zbiór | od sierpnia do września |
Rozstawa | 30-40 x 20-25 cm |
Wysokość | 30 cm |
Stanowisko | Półcień |
Zastosowanie | do bezpośredniego spożycia, na przetwórstwo, do mrożenia oraz suszenia |