Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
VANADOO Intermag
VANDOO to nowa siła biostymulacji. Większy plon podziemnych części użytkowych roślin. Zwiększenie syntezy cukrów. Lepszy jakościowo plon.
Skład:
- zawiera 1,8% (m/m) wandandu (V) (21 g V w 1 litrze stymulatora)
Biostymulator VANADOO Intermag - naturalna dawka wanadu w glebie
Wanadoo od Intermag:
- wyjątkowy i innowacyjny biostymulator zawierający wanad,
- skuteczny dzięki unikalnej molekule aVADIUM - specjalnej formie wanadu,
- wpływa pozytywnie na wielkośc i jakość plonu organów spichrzowych,
- polecany do stosowania w uprawie roślin o podziemnych częściach użytkowych.
Wanad w glebie
Zawartość wanadu w glebach:
- zazwyczaj pomiędzy 0,001% a 0,029%;
- średnia - 0,015%
• Występuje w minerałach:
- utlenione, stabilne formy (boksyty, fosforyty, złoża osadowe)
Wanad jako pierwiastek korzystny - badania
• 1950 - Bertrand - niewielkie ilości wanadu mogą pozytywnie wpływać na rozwój roślin
• 1969 - Singh B. & Wort D. J. wykazali pozytywny wanadu na wzrost i rozwój buraka cukrowego
• 1983 - Badania nad pobieraniem wanadu przez rośliny (Morrell B. G. et al., Lepp N. W. & Morrell B. G.)
• 2010 - Vachirapatama N. et al. badania nad wpływem wanadu na wzrost roślin i akumulację wanadu w roślinach
• 2012 - Saco D. et al. - badania nad rozmieszczeniem wanadu w korzeniach i liściach fasoli
• 2014 - obecnie - badania nad wpływem wanadu na rośliny (Qian Y. et al. 2014, Imatiz M. et al. 2015, 2016, Hou M. et. Al.. 2016, Enties-Herrera H. E. et al. 2017, Garcia-Jimenez A. et al. 2018, Tripathi D. et al. 2018)
aVADIUM - innowacyjna molekuła
VANADOO - ekspresja genów
VANADOO - korzyści ze stosowania
Większy plon podziemnych części użytkowych roślin - VANADOO intensyfikuje procesy metaboliczne w roślinach wpływające na ich wzrost i rozwój
Zwiększenie syntezy Cukrów - VANADOO intensyfikuje procesy odpowiedzialne za powstawanie cukrów w roślinie oraz zwiększa transport cukrów do podziemnych części użytkowych roślin
Lepszy jakościowo plon - VANADOO wpływa na poprawę parametrów jakościowych plonu roślin o podziemnych częściach użytkowych, np. zwiększając zawartość cukrów czy suchej masy
VANADOO - skuteczność
SKU | V-N-D-O-I |
---|---|
Producent | Intermag |
VANADOO - skład i zalecenia
VANADOO zawiera 1,8% (m/m) wanadu (V) (21 g V w 1 litrze stymulatora)
Jednorazowa dawka stymulatora VANADOO: 0,25 l/ha.
Ziemniak:
Liczba zabiegów: 2-3
Rozwinięty 3.-6. liść na pędzie głównym,
Bulwy osiągają 20-30% typowej masy
Bulwy osiągają 40-50% typowej masy.
Burak cukrowy:
Liczba zabiegów: 2-4:
Faza 4.-6. liści
Faza 8. liści - do początku zakrywania międzyrzędzi
Liście zakrywają 10-20% powierzchni gleby
Liście zakrywają 40-50% powierzchni gleby
Rośliny strączkowe:
Liczba zabiegów 2
Rozwój liści, rozwoju pędu głownego lub pędów bocznych
Seler korzeniowy:
Liczba zabiegów 2-3
Faza 4.-6. liścia
Korzenie zaczynają się poszerzać
Korzenie osiągają20-30% typowej średnicy
Marchew:
Liczba zabiegów 2-3:
Faza 3. liścia
Faza 5.-6. Liścia
Korzeń osiąga 20-30% typowej średnicy
Burak ćwikłowy:
Liczba zabiegów 2-3
Faza 2.-4. liści
Początek zakrywania międzyrzędzi
Liście zakrywają10-20% powierzchni gleby
Cebula:
Liczba zabiegów 2-3
Faza 3.-5. liścia
Podstawa liści grubieje
Cebula osiąga 30% typowej średnicy